De familie de Vries uit Wagenborgen stond vorig jaar vreemd te kijken toen er een windmolen vlak achter hun huis verrees. „We hadden nooit verwacht dat ‘ie zo dichtbij ons huis zou komen.”

Windpark Geefsweer , veertien windmolens tussen Farmsum en Wagenborgen, is eind vorig jaar in gebruik genomen. De turbines zijn wit met rood en 213 meter hoog. Een van de windmolens staat behoorlijk dicht bij de woning van meneer en mevrouw De Vries. Terwijl zij naar eigen zeggen nooit zijn meegenomen in de communicatie over het park.

„We hoorden er wel eens wat over. Maar er werd altijd gesproken over de overlast voor Meedhuizen. Daar sloegen wij niet op aan. Wij wonen aan de rand van Wagenborgen”, legt het stel uit. Ze schatten dat windmolen nummer veertien op zo’n 300 meter van hun huis staat en vrezen dat er een fout is gemaakt. Misschien is hun woning over het hoofd gezien? Ze zochten contact met de provincie en energiebedrijf Eneco. „Maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Schriftelijke vragen

Statenlid Petra Blink van fractie Groninger Belang heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie. Zij is bij het gezin op bezoek geweest. „Ik ben er erg van geschrokken. Die windmolen staat zo dichtbij.” De bewoners hebben vooral last van het geluid, een soort constant gezoem, en de rode lampen in de nok van de molen. Maar ze vrezen ook voor hun veiligheid . Wat als zo’n wiek losschiet?

De veertien molens in Geefsweer zijn eigendom van drie verschillende partijen: Eneco, Eurus Energy en Geefsweermolen. De molen in kwestie is van Eurus Energy. Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat het huis zeker niet over het hoofd is gezien en verder wegstaat dan 300 meter. „In het verleden is er ook contact geweest met de familie de Vries, maar dit is voor ons sowieso een aanleiding om opnieuw contact met hen te zoeken.”

De provincie zegt ook dat er contact is geweest met de familie. „Zij ontvingen op 12 november nog een brief. Daarin staat alles uitgelegd en dat ze recht hebben op een vergoeding tot maximaal 2500 euro”, zegt een woordvoerder.

De bewoners geven aan inderdaad een brief te hebben ontvangen. „Dat bedrag is veel te weinig. Daar zijn we het niet mee eens.” Volgens de woordvoerder kunnen zij in dat geval een aanvraag voor planschade doen bij de gemeente Eemsdelta.

loading

‘We kregen het door de strot geduwd’

Wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) is vorig jaar, toen hij nog wethouder was van de gemeente Delfzijl, op bezoek geweest. Ook hij was ontsteld over de nabijheid van de turbine. „Ze worden inderdaad van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Menninga.

Als inwoner van het dorp is hij zelf geen fan van het windmolenpark. „Drie van die windmolens staan bijna in Wagenborgen. Die hadden er nooit mogen komen.” Maar het park is van de provincie, niet van de gemeente en dus kon de wethouder niet veel voor de bewoners doen. „Als gemeente hebben wij er niet aan meegewerkt. We kregen het door de strot geduwd.”

De familie de Vries is overigens niet tegen windmolens. Integendeel. Aan de voorkant van het huis draaien in de toekomst de windmolens van Uitbreiding Windpark Delfzijl-Zuid. Maar de gemeente, die de kartrekker is van dat windmolenpark, is wel op bezoek geweest. Bovendien komen die windmolens lang niet zo dichtbij de woning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen