Windmolendebat Delfzijl uitgesteld na dreigbrief

Een voor vrijdag geplande debatavond over de komst van een nieuw windpark bij Delfzijl is voorlopig afgeblazen nadat een van de sprekers is bedreigd.

Oud-journalist Cees Stolk uit Nieuwolda zou samen met dorpsgenoot en schrijver Jan Mulder een inleiding houden voor de bijeenkomst in Dorpsherberg Lanting in Meedhuizen. Dinsdag kreeg hij echter een brief in de bus waarin wordt gedreigd met brandstichting.

Afzender ‘De Rode Haan’

De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek nadat Stolk aangifte deed wegens bedreiging. De organisatie van de avond heeft in overleg met burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl besloten de bijeenkomst uit te stellen omdat ze de veiligheid van de bezoekers niet kan garanderen.

In de brief dreigt afzender ‘De Rode Haan’ Stolks huis in brand te steken als hij komt spreken. ‘Bemoei je niet met de bewoners van Meedhuizen, Blijf weg op 16 maart!’ luidt de boodschap, vergezeld van een paar lucifers. De schrijver is een kennelijke voorstander van het windpark.

‘Wat gebeurt hier!’

Stolk wilde aanvankelijk gewoon spreken in Meedhuizen, net als Mulder. ,,Eerst doe je er wat lacherig over. Maar als het eenmaal bezinkt, denk je: wat gebeurt hier! Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik vind het nogal wat dat mensen naar dit soort middelen grijpen om anderen de mond te snoeren als ze het niet met hen eens zijn.’’

De organisatie hoopt dat de gemoederen na de raadsverkiezingen voldoende zijn bedaard. ,,We gaan op latere datum alsnog in debat en dan op een grotere locatie. We hebben geen idee hoeveel bezoekers er komen, we hebben huis aan huis gefolderd in Meedhuizen en buurdorpen Wagenborgen en Woldendorp. Er kunnen vijftig man komen, maar ook 250.’’

Turbines van 200 meter

De zuidelijke dorpen in de gemeente Delfzijl verzetten zich fel tegen de komst van meer windmolens in dit gebied. Tot vlakbij Nieuwolda verrijzen er nog eens zestien turbines van meer dan 200 meter hoog. De Delfzijlsters hebben in hun verzet daartegen de krachten gebundeld met bewoners van het aangrenzend deel van buurgemeente Oldambt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.