Winkeldief voor wie in Stadskanaal geen politieauto beschikbaar was alsnog opgepakt

FOTO ANP

De op diefstal betrapte man die zijn weg vrolijk kon vervolgen omdat er geen politieauto in het centrum van Stadskanaal beschikbaar was, is alsnog opgepakt. Dat meldt burgemeester Froukje de Jonge in een schriftelijke reactie na vragen van de VVD afdeling in Stadskanaal.

Een winkelmanager betrapte de man eind vorige maand toen hij probeerde een winterjas te stelen. Samen met andere winkeliers wist hij de verdachte staande te houden, waarop de winkeliers netjes de politie belden.

De meldkamer gaf echter te verstaan dat er geen beschikbare politieauto was, dat ze de jas moesten terugpakken en dat de man vrijgelaten moest worden, vertelde de eigenaar van de winkel. De man zou uit het azc in Ter Apel komen en binnenkort worden voorgeleid.

Bureau om de hoek

Extra pijnlijk is het feit dat het politiebureau op loopafstand van de winkel was.

In haar reactie schrijft De Jonge dat de van diefstal verdachte man alsnog is aangehouden: ‘Hij wordt ook verdacht van een ander feit, gepleegd op 1 november (een dag na het incident in de winkel red.)’, laat ze weten. Ook zou er sprake zijn van een misvatting in de communicatie. Het ging niet zozeer om een politieauto, maar een politie-eenheid die niet beschikbaar was.

Veel meldingen

Voor de politie gaat dit dan om de beschikbaarheid van een dienstauto die in gevallen van spoed hulp kan verlenen. Het was echter druk op de bewuste donderdag: „Ten tijde van de melding waren er veel andere meldingen”, schrijft de burgemeester. Hierop oordeelde de meldkamer dat er geen eenheid ‘vrijgemaakt’ kon worden voor een winkeldief. Achteraf gezien was dit een verkeerde keuze, erkent de politie.

Incident

Wel benadrukt De Jonge in haar brief dat er sprake is van een incident. Van stelselmatige overlast van winkeldieven zou geen sprake zijn. Klaas Jan Havinga, voorzitter van de vereniging Centrum Winkeliers Stadskanaal, zei eerder al tegen deze krant dat overlast bij hem niet bekend was.

menu