Winkeldieven Jumbo Stad hangen aan schandpaal

Supermarkt Jumbo in de Oosterstraat in Groningen hangt sinds enige tijd foto’s in de winkel van ‘mensen die vergeten te betalen’. De foto’s zijn voor iedereen zichtbaar.

De zes foto’s zijn afkomstig van camerabeelden in de winkel en tonen de gezichten van de ‘verdachten’.

De portretten gaan vergezeld van een vriendelijk doch cynisch briefje: ,,Geachte heren, afgelopen week hebben wij u mogen verwelkomen in onze winkel. Wij hebben echter geconstateerd dat u vergeten bent om artikelen af te rekenen. Wij verzoeken u vriendelijk contact met ons op te nemen om e.e.a. alsnog met elkaar te regelen. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Jumbo Oosterstraat.’’

Verbaasd

Medewerkers van de betreffende Jumbo willen niets zeggen over de fotoactie. De directie van Jumbo evenmin.

Een rondje langs Jumbo-supermarkten in de stad levert louter verbazing op. De filialen aan de Wilhelminakade, het Linnaeusplein en in de Euroborg hangen géén uitgeprinte camerabeelden op. Volgens woordvoerders van die filialen is het ‘geen algemeen Jumbo-beleid’.

Schandpaal

Een klant van Jumbo in de Oosterstraat heeft de uitgeprinte foto’s in de winkel zien hangen. ,,Het is misschien wel terecht dat een supermarkt dit doet, als een soort publieke waarschuwing. Tegelijkertijd is het een publieke schandpaal.’’

De vraag is of het mag, in het kader van de privacywetgeving. Cameratoezicht in winkels is toegestaan om diefstal tegen te gaan, mits dat toezicht staat aangegeven. Camerabeelden van strafbare feiten publiekelijk maken mag niet zonder meer, al komt er een wetswijziging aan waardoor dat wel mag.

Omstreden

Ook als die wetswijziging erdoor is, is de Jumbo-aanpak omstreden. De nieuwe wet schrijft voor dat particulieren en bedrijven camerabeelden van strafbare feiten mogen verspreiden en publiceren als het feit duidelijk zichtbaar is op de beelden en er aangifte is gedaan bij de politie. Ook moet de politie de beelden in bezit hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.