Winkeldieven blijven slag slaan in Ter Apel

In de eerste drie maanden van dit jaar is in Ter Apel al 51 keer aangifte van winkeldiefstal gedaan. Maar negen keer minder dan in het eerste kwartaal van 2015.

Dat staat in een rapportage van burgemeester Leontien Kompier aan de gemeenteraad van Vlagtwedde.

Extra maatregelen

Over heel 2015 deden eigenaren van vooral supermarkten in Ter Apel 238 keer aangifte van diefstal. Bij de daders ging het, zo stelde de politie, vaak om uit Oost-Europa afkomstige bewoners van het asielcentrum aan de rand van het dorp.

Dat grote aantal diefstallen was voor politie en gemeente aanleiding om extra maatregelen te nemen. Zo regelde de gemeente dat in de supermarkten beveiligers werden ingezet.

Voor de gemeenteraad waren de diefstallen aanleiding om aan te dringen op regelmatige rapportages over de situatie in Ter Apel.

Kentering

De eerste, die dinsdagavond door de raadsleden wordt besproken, maakt dus duidelijk dat de genomen maatregelen nog niet tot de gewenste kentering hebben geleid. Volgens Kompier is vastgesteld dat er ‘een duidelijke relatie is tussen de winkeldiefstallen en de instroom van de zogenoemde veilige landers’: asielzoekers uit veilig verklaarde landen.

De burgemeester en de gemeentebestuurders hopen dat de kentering er wel komt nu het politiebureau in Ter Apel sinds kort weer volledig is bezet. Dat was lang niet zo, tot onvrede van veel raadsleden. Door die volledige bezetting moet ook het probleem van te lange aanrijtijden van de politie bij noodsituaties volgens Kompier verleden tijd zijn.

Extra beveiliging

Om het de winkeldieven moeilijker te maken worden ook twee groepen van twee personen als extra beveiligers in de supermarkten ingezet. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt dit voor zijn rekening.

Daarbij is het Burger Preventie Team (BPT) in het dorp actief. Dat is een groep vrijwilligers die als ‘extra ogen en oren’ van de politie optreedt. Dat gebeurde vorig jaar op basis van een convenant. De bestuurders van het BPT zegden dat echter op, mede omdat ze niet blij waren met geluiden dat ze zich als een soort beveiligingsdienst zouden gedragen. Inmiddels is er overleg geweest en worden volgens de burgemeester nieuwe afspraken gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.