Winkelier uit Tolbert lapt regels opnieuw aan zijn laars (en gaat gewoon open)

Opnieuw negeert eigenaar Anne-Heerke Lourens van jeanszaak Fifty-Fifty in Tolbert de winkelsluitingswet van de gemeente Leek.

De meeste omzet haalt Lourens in december. Daarom houdt hij zijn zaak deze maand elke zondag open. Dat is in strijd met de regels van de gemeente Leek. Die schrijven voor dat de winkeliers in Tolbert hun deuren alleen mogen openen op de laatste zondag van de maand.

Al vijf jaar lang lapt Lourens deze regels aan zijn laars. ,,Al die jaren is door de gemeente Leek niet ingegrepen. Zo pal voor de herindeling zal dat dit jaar niet anders zijn’’, verwacht hij.

‘Burgerlijke ongehoorzaamheid wordt beloond’

De eigenaar van Fifty-Fifty noemt het opvallend dat zijn openlijke blijk van burgerlijke ongehoorzaamheid blijkbaar wordt beloond door de gemeente. ,,Ik ben medio dit jaar gebeld door een ambtenaar. Die vroeg mij naar mijn wensen. Toen heb ik laten weten dat ik in december graag alle zondagen open wil. Dat is voor volgend jaar prompt gehonoreerd.’’

Rechtsongelijkheid?

De verruimde openingstijden in 2019 gelden nadrukkelijk alleen voor winkels in de gemeente Leek. Zondagopening van winkels is in de buurgemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn tot nu toe taboe. Daarin komt mogelijk pas verandering als de nieuwe gemeente Westerkwartier, die in januari ontstaat, hierop ingrijpt.

Lourens vindt het merkwaardig dat in de voormalige gemeente Leek straks andere openingsuren gelden dan in de drie andere ‘oude’ gemeenten. ,,In mijn ogen is dit een vorm van rechtsongelijkheid die juridisch onhoudbaar is.’’

De Leekster wethouder Hans Morssink (CDA) wil op de kwestie niet reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.