Winkeliers Marum: helft minder omzet

In winkelcentrum De Wending in Marum klagen winkeliers over een sterke daling van de omzet als gevolg van werkzaamheden aan het parkeerterrein bij Albert Heijn.

Zeker twee winkeliers zagen hun omzetten sinds vorige week zelfs halveren. Direct na de bouwvak toverde een aannemer het parkeerterrein in opdracht van de gemeente om in één grote zandvlakte. Direct parkeren bij de winkels is er niet meer bij. Eigenaar René Drijfhout van bloemenzaak De Anjelier ziet zijn klanten uitwijken naar het naburige Leek om een bloemetje te kopen. ,,Onze branche staat landelijk toch al onder grote druk. Zo’n extra tegenvaller kunnen we niet gebruiken’’, zegt hij.

Herinrichting

Vooruitlopend op de uitvoering van het miljoenen euro’s kostende Centrumplan gaat het parkeerterrein gaat op de schop in verband met een herinrichting. Behalve een verfraaiing moet de aanpak ertoe leiden tot een verbetering van met name het in- en uitrijden naar en van het parkeerterrein. Blijkens borden die bij het bouwterrein zijn geplaatst, duurt het werk tot eind oktober.

Dat duurt de geplaagde winkeliers veel te lang. In een persoonlijk gesprek met burgemeester Henk Kosmeijer drong Drijfhout er begin deze week op aan dat de bouwvakkers doorwerken tot ‘s avonds de duisternis invalt. Voor de gemeente hangt daar een kostenplaatje aan waar Kosmeijer nog wel even tegen aanhikt.

Betere bewegwijzering

,,Toen ik het onderwerp financiële schadecompensatie aanroerde draaide de burgemeester zijn hoofd om. ,,Dat kunnen we dus wel schudden’’, luidt daarom zijn conclusie. Kosmeijer beloofde wel om met de aannemer in gesprek te gaan om te bekijken of de bewegwijzering naar de winkels kan worden verbeterd.

Ook eigenaar Martin Boezerooy van de gelijknamige drogisterij DA annex fotozaak zegt zwaar gedupeerd te zijn. Hij bekritiseert de omleidingsroutes die zijn gekozen. ,,Op borden wordt het verkeer dat komt vanaf De Wilp geadviseerd om het Marumer centrum te mijden. Daar zijn wij als winkeliers hier mooi klaar mee.’’

Geen terras

Ook de bakkerij van Appie de Jong loopt klanten mis maar in mindere mate dan bij de buren. ,,Bij het mooie weer van de laatste dagen plaatsen we normaal een terrasje even buiten de winkels waar klanten genoeglijk een kopje koffie kunnen drinken met iets lekkers erbij. Maar met zoveel zand voor de deur kun je zo’n terrasje wel vergeten’’, zegt medewerkster Auktje Oord.

De naastgelegen kapsalon werkt voornamelijk op afspraak. ,,De meeste klanten komen keurig opdagen’’, zegt eigenaresse Anja van der Mei. ,,Daarnaast hebben we normaal ook toeloop van klanten die zonder afspraak binnenlopen om te worden geknipt. Dat zijn er de laatste dagen wat minder dan anders.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.