Winkeliers Paddepoel: Een jaar ploeteren en precies nul bereikt

Een jaar bemiddeling heeft volgens de zelfstandige ondernemers in winkelcentrum Paddepoel nog steeds geen oplossing gebracht in het koopzondagenconflict. ‘We horen over een akkoord, maar wij worden buiten de gesprekken gehouden.’

Dat is de boodschap die de winkeliers maandag schriftelijk aan de raadsfracties van de Groningse gemeenteraad sturen.

Bemiddelaar of woordvoerder?

„Na een jaar ploeteren hebben we precies nul bereikt”, zegt ondernemer Peter Oest. „Wij krijgen te horen dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de bemiddelaar namens de winkeliers een akkoord hebben bereikt. Maar wij winkeliers worden buiten die gesprekken gehouden.”

De winkeliers zijn verbaaasd dat de bemiddelaar namens hen afspraken kan maken. „Een bemiddelaar zou twee partijen bij elkaar moeten brengen en hen tot een oplossing laten komen. Sinds wanneer is hij opeens vervangend zaakwaarnemer?”, vraagt ondernemer René Bolhuis zich af.

Nieuwe oplossing

Mid-november kondigden de VvE en bemiddelaar Koos Nauta aan dat er een nieuwe oplossing was. Er zou opnieuw een aangepast ontheffingenbeleid klaarliggen, waarbij kleine ondernemers dispensatie konden aanvragen voor de maandelijkse koopzondag.

De oplossing werd woensdag 6 december door wethouder Van Keulen en bemiddelaar Nauta met de winkeliers besproken. „Wat zich woensdag heeft afgespeeld, is eigenlijk al twee keer gebeurd”, zegt Erik Jongholt, een van de zelfstandige ondernemers in Paddepoel.

„De wethouder heeft ons verteld dat we een ontheffingenbeleid krijgen, maar wij hebben de inhoud van dat beleid van tevoren niet in mogen zien”, vervolgt Jongholt. „De voorwaarden voor een onheffing kregen we achteraf pas en nu moeten we concluderen dat we er vooral op achteruit gaan.”

Uitspraak hof Leeuwarden

In hun brief aan de gemeenteraad benadrukken de winkeliers ook dat de besluitvorming rond de openingstijden volgens het Gerechtshof Leeuwarden ongegrond is verklaard.

„De uitspraak in de hoger beroepzaak van Horas / Platjouw bevestigd dat het overleg en de besluitvorming in Paddepoel niet rechtmatig zijn, verwonderlijk is het dan , dat de wethouder en de bemiddelaar er voor kiezen om voort te borduren op het huidige [dispensatie] beleid .Voor de toekomst bied dat, vrezen wij, geen verbetering, we blijven dan honder procent afhankelijk van de VvE mbt. openingstijden”, schrijven de ondernemers.

Bemiddelaar

De gemeente Groningen stelde begin dit jaar bemiddelaar Koos Nauta aan om de partijen nader tot elkaar te brengen. Nauta hield in de zomer een enquête onder winkeliers en kwam op basis van de resultaten tot een voorstel: koopzondagen houden, maar boetes afschaffen.

De VvE kon zich niet in Nauta’s voorstel vinden en kwam met een tegenvoorstel: een verruimde mogelijkheid voor zelfstandige ondernemers om ontheffing voor de koopzondag aan te vragen. De winkeliers veegden het voorstel van tafel, omdat ze de voorwaarden van het nieuwe beleid niet in konden zien en de macht volgens hen nog steeds bij de VvE zou blijven.

Wethouder aan zet

De Groningse gemeenteraad maakte wethouder Joost van Keulen in de zomer persoonlijk verantwoordelijk voor het bijdragen aan een oplossing in het winkelcentrum. De wethouder gaf Paddepoel begin november een deadline: voor 1 december moest er minstens een oplossing zijn voor de koopzondagen.

De winkeliers vinden de huidige oplossing niet goed genoeg. „De macht blijft bij de VvE”, zegt Bolhuis. „Is dit wat de raad ooit gezegd heeft toen ze de koopzondag invoerden? Volgens mij zouden winkeliers dan vrijwillig open moeten gaan.”

Koopzondagenconflict

De zelfstandige ondernemers hebben een langlopend conflict met de VvE. Winkeliers die zich niet aan de voorgeschreven openingstijden houden, zoals de maandelijkse koopzondag en de wekelijkse koopavond, worden daarvoor beboet. Voor enkele winkeliers lopen de boetes al in de tienduizenden euro’s.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.