Winkler Prins scholengemeenschap Veendam stelt mondkapje verplicht

Winkler Prins scholengemeenschap Veendam Foto: DvhN Pieter Broesder

Vanaf dinsdag is het verplicht om een mondkapje te dragen in de Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam. Tot nu gold het dringend advies er een te dragen. Steeds meer leerlingen dragen ze niet. Vandaar dat de school ingrijpt.

Schooldirecteur Ferdinand Vinke. ,,We stellen alles in het werk om het onderwijs door te laten gaan. Daarom gaat het vrijblijvende ervanaf en komen we met een verplichting.’’ De WP is een scholengemeenschap met een kleine 2000 leerlingen.

Druk loopt op

Vinke vertelt dat meer en meer medewerkers zich zorgen maken over niet alleen de eigen gezondheid, maar ook die van naasten. Terwijl medewerkers het advies goed opvolgen, doen meer en meer leerlingen dat niet. ,,In toenemende mate zijn leerlingen niet bereid een kapje te dragen. De druk op school loopt op. Ik maak me zorgen.’’

De afgelopen dagen is er druk overlegd wat te doen. ,,Het is ingewikkeld. Het is belastend. We kunnen niet anders. We hebben al met uitval te maken, van collega’s die ziek zijn, zich laten testen en in afwachting van de uitslag thuis zitten’’, zegt Vinke.

Druk van de ketel

Ook de uitval onder leerlingen is groot. ,,We hebben soms 20 tot 30 procent minder kinderen in een klas. Dat onderwijs moet allemaal ingehaald worden. Binnenkort hebben we de toetsweken. We willen de school openhouden. We willen de druk van de ketel halen. Daarom geldt: bij alle verplaatsingen binnen de school: mondkapje of gezichtsmasker voor.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen