Winnaars van The Voice worden gemaakt op Schiermonnikoog

Talentscout Basja Chanowski leverde vanaf Schiermonnikoog al drie winnaars voor The Voice of Holland: Julia van der Toorn, Maan de Steenwinkel en Jim van der Zee.

Vrijdagavond om 20.30 uur begint het nieuwe seizoen van de succesvolle talentenjacht.

Het lijkt zo eenvoudig. Je heet Julia, Maan of Jim bijvoorbeeld. Je kunt goed zingen, hebt ambitie en je meldt je aan voor The Voice of Holland. De coaches draaien hun stoel, je overleeft ronde na ronde en uiteindelijk win je de talentenjacht en ligt het land aan je voeten.

Artiestenfluisteraar

Basja Chanowski (42) lacht wanneer dit versimpelde scenario op tafel komt. De oprichtster van een bemiddelingsbureau voor professionele muzikanten (Più Music) en een muzikaal collectief (Jellyfish) weet wel beter. Vanuit haar mooi gelegen huis op Schiermonnikoog heeft ze zich sinds 2013 voor The Voice bewezen als, zoals ze wel wordt genoemd, artiestenfluisteraar. Ze ontdekt, coacht en begeleidt talenten, maar ook gevorderde (internationale) artiesten.

Julia van der Toorn wint The Voice of Holland 2013. Foto: Archief/ANP Bas Czerwinski

,,Sinds 2013 heb ik bij The Voice tientallen kandidaten begeleid", vertelt ze aan de eettafel van haar huis, aan de vooravond van het nieuwe seizoen (RTL 4, 20.30 uur). Deze jaargang heeft ze maar één deelnemer. Wie, dat mag ze nog niet zeggen.

Jim kende haar als Basja Scoutmevrouw

Aan de laatste Voice-reeks deden vier kandidaten van Chanowski mee, ‘haar’ Jim won. Twee jaar voordat hij daar zijn eerste noten zong, stuurde een geluidsman haar een filmpje van de zingende Jim. Ze was meteen onder de indruk en belde Jim, die haar nummer in zijn telefoon opsloeg onder de naam ‘Basja Scoutmevrouw’.

,,Ik heb maar een halve minuut nodig, dan voel ik al iets bij een artiest. Of niets natuurlijk. Het is een soort zesde zintuig. Ik belde niet omdat ik Jim aan The Voice wilde koppelen, maar omdat ik enthousiast over hem was en allerlei mogelijkheden zag. Sterker nog, Jim en ik vonden heel lang dat hij en The Voice niet goed bij elkaar pasten."

Mindfuck

Chanowski is de eerste om te zeggen dat zij ondanks de hattrick geen recept heeft voor het winnen van de talentenjacht. ,,Misschien hadden Maan, Julia en Jim ook wel gewonnen zonder mij. Bovendien ben ik niet de enige talentcoach in het land en krijgen deelnemers ook vanuit Talpa en de tv-coaches begeleiding. Ik denk alleen wel dat ik de kans op succes heb vergroot."

Maan wint de finale van The Voice of Holland 2015. Foto: Archief/ANP KIPPA Remko de Waal

Wat ze precies doet? ,,Ik breng ze vaardigheden bij op zakelijk, sociaal en muzikaal vlak. Ik kijk eerst naar de persoon, pas daarna naar wat hij of zij kan. Ik leer iemand te communiceren met zichzelf en met de industrie. Er wordt te vaak negatief gesproken over tv-programma’s die mensen aan hun lot zouden overlaten. Daar gaat het niet fout, het gaat al eerder mis.

,,Een jonge zanger denkt dat hij gehoord en gezien wordt, maar in werkelijkheid wordt alleen zijn talent gehoord en gezien. Dat is een mindfuck die vaak leidt tot problemen als extreme onzekerheid, angst of verslaving. Terwijl The Voice geen vloek is, maar een middel om ervaring op te doen. Mits je er bewust instapt en daar spring ik op in."

Met Jim ben ik bijna 2000 uur bezig geweest

Dat doet ze onder meer via coachingsessies, letterlijk dag en nacht klaarstaan, het aanbieden van haar netwerk, afhandelen van pers en fanmail en het boeken van optredens. ,,Het is altijd een tijdelijk traject, bij de één duurt het langer dan bij de ander. Jim heb ik voor, tijdens en na The Voice enorm intensief begeleid. Ik heb het laatst nagekeken, ik ben met hem al bijna tweeduizend uur bezig geweest. Ik was ook bij vrijwel alle opnames. Waar Jim was, was ik ook en dat gold ook voor Tommi, mijn hondje. Hij gaat overal mee naartoe, hij zorgt voor de dierlijke energie in mijn bedrijf."

Jim van der Zee wint de finale van The Voice of Holland 2017. Foto: ANP KIPPA Levin den Boer

Chanowski – haar vader Thijs stond niet alleen aan haar wieg, maar ook aan die van de Fabeltjeskrant – heeft zelf een muzikale achtergrond. Ze speelde piano, cello, gitaar, contrabas en zong. Ze werkte voor en met allerlei muzikanten, onder wie Eros Ramazzotti en Herbert Grönemeyer. Ze merkte dat veel artiesten begeleiding kunnen gebruiken. ,,Ze zijn vaak onzeker, hebben een groot ego en zijn supergevoelig. Uitgerekend met die eigenschappen stellen ze zich open voor een groot publiek. Dat is bijna een garantie voor problemen."

Jim had bedenktijd nodig voordat hij besloot met ‘Basja Scoutmevrouw’ in zee te gaan. ,,Na een jaar reizen door Europa belde hij me weer op. Niet om te zeggen dat hij wilde meedoen aan The Voice, maar aan Jellyfish."

Eilandoptredens op Schier

Kort door de bocht: Jellyfish, opgezet in 2013, is Chanowski’s groeiende concept waarbij beroemde en onbekende artiesten samen optreden. Voornamelijk op Schiermonnikoog, waar Chanowski na zeventien jaar in Amsterdam drie jaar terug neerstreek (,,en nooit meer weg wil''). Soms zijn het eilandoptredens voor een terrasje toeristen, soms voor een groter gezelschap. ,,Jim deed hier veel ervaring op. Maar ook Sister Sledge (tegenwoordig alleen nog Debbie Sledge) zong op haar blote voeten in het zand. Zonder er een cent voor te krijgen, ze vond het gewoon leuk."

Lil' Kleine is nieuw bij de coaches. Foto: RTL4

Toen Jim in 2017 aan The Voice begon, had hij volgens Chanowski genoeg bagage om bewuste keuzes te maken. ,,Hij had een plan, daar begint het mee. Hoewel ik in sommigen veel tijd steek, bemoei ik me zo weinig mogelijk met hen. Ze moeten het zelf doen, ik fluister ze alleen veel in. En ik ben eerlijk. Is het niet goed genoeg, dan zeg ik dat."

Geen gespreid bedje

Dergelijke kritiek valt bij de jongste generatie niet altijd goed. ,,Dat is wel een probleem van de millennials. Zodra er iets misgaat, wijzen ze heel snel naar anderen. Ze beseffen niet hoe bijzonder het is dat een coach of manager altijd voor ze klaarstaat, zijn gewend aan een gespreid bedje. Ik hoorde eens iemand die instelling mooi omschrijven: Ik heb mijn rijbewijs gehaald, waar blijft mijn BMW? Terwijl het misschien beter voor je is eerst nog een jaartje te blijven fietsen omdat je je nog geen auto kunt veroorloven."

Basja Chanowski begeleidde Jim van der Zee naar de overwinning. Video: The Voice of Holland.

Meldt een jonge zanger zich bij Chanowski met als enige doel The Voice te winnen, dan krijgt diegene een teleurstellend antwoord. ,,Als geld of bekendheid de drijfveer is, druk ik dat meteen de kop in. Lukt dat niet, dan begeleid ik hem niet."

Misschien, besluit Chanowski, is juist dat de sleutel voor The Voice. ,,Het winnen van dat programma moet een gevólg zijn van mijn begeleiding, niet het doel ervan."

The Voice of Holland, RTL 4, vrijdag 2 november, 20.30 uur

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.