Winning uit poep en plas Scheemda loont

In de rioolwaterzuiveringinstallatie in Scheemda wordt een nieuwe biogasmotor geplaatst. Zo kan de winning van energie uit plas en poep daar doorgaan.

Volgens woordvoerster Mieke Riezebos van het Waterschap Hunze en Aa’s kost de plaatsing van de nieuwe motor een half miljoen euro. ,,Maar de oude motor kan het werk niet meer aan, dus moet er een nieuwe komen. Want we willen absoluut met deze vorm van energiewinning doorgaan.’’

Biogasmotor

Hunze en Aa’s heeft een fiks aantal rioolzuiveringsinstallaties in zijn werkgebied. Het afvalwater uit de wijde omgeving stroomt daar naar toe en wordt er gezuiverd. Een restproduct van dat proces is een soort slib die achterblijft. Het gezuiverde water wordt vervolgens teruggestort op het oppervlaktewater.

In drie installaties van Hunze en Aa’s gaat het echter anders. Die staan aan de N33 bij Veendam, in Scheemda en in Assen. Ze herbergen een biogasmotor. Ook naar die installaties stroomt het afvalwater toe om er vervolgens te worden gezuiverd.

,,Het slib blijft daar ook achter en daarin zit de plas en poep van mensen’’, zegt Riezebos. ,,En uit dat slib wordt door middel van die motoren biogas gewonnen. Dat wordt met de motor ook omgezet in warmte en elektriciteit.’’

Over

Met die warmte en elektriciteit kan het zuiveringsproces in die installaties worden geregeld. ,,Terwijl we bij ‘normale’ installaties elektriciteit van energiebedrijven moeten kopen’’, stelt de woordvoerster. ,,Dat kost ons dus geld. Die drie installaties zijn energieneutraal, de zuivering kost daar niks.’’

Sterker nog, die biogasmotoren leveren zoveel warmte en elektriciteit dat er ook nog iets overblijft. ,,En dat verkopen we aan energiebedrijven. Op die manier verdienen we ook iets aan de Poep- en Plas Energiefabrieken.’’ Want zo noemt het waterschap deze drie met biogasmotoren toegeruste installaties.

Die extra inkomsten dragen er volgens Riezebos aan bij dat de waterschapsbelastingen in het werkgebied van Hunze en Aa’s (Oost-Groningen, een deel van Noord-Groningen en een deel van Drenthe) niet al te zeer stijgen.

,,De heffingen gaan wel omhoog, maar we willen de stijging voor de burgers natuurlijk wel zoveel mogelijk binnen de perken houden. Daar dragen de opbrengsten van de drie fabrieken aan bij.’’

Volgens Riezebos heeft het waterschap op korte termijn geen plannen om nog meer installaties van een biogasmotor te voorzien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.