Winschoten in de race voor beste bibliotheek

De bibliotheek in De Klinker in Winschoten is een van de zes genomineerden voor de titel ‘beste bibliotheek van Nederland’.

De wedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door het vakblad Bibliotheekblad. Naast Winschoten zijn bibliotheken in Alphen aan den Rijn, Den Helder, Oosterhout, Schiedam en Wijchen genomineerd.

De organisaties worden beoordeeld door mystery guests die de bibliotheken de komende tijd controleren op vijf kernfuncties. Dat zijn ‘lezen en literatuur’, ‘ontwikkeling en educatie’, ‘kennis en informatie’, ‘kunst en cultuur’, en ‘ontmoeting en debat’. Bovendien letten de geheime controleurs dit jaar extra op de netwerkfunctie van de bieb in de gemeenschap en de lokale verankering. Oftewel, of de bieb een belangrijke ontmoetingsplaats is in een buurt, wijk of dorp. Het publiek mag ook een stem uitbrengen op zijn favoriete bibliotheek via www.bibliotheekblad.nl. De stemmen van het publiek en de jury worden bij elkaar opgeteld en bepalen de winnaar.

Tegelijkertijd met de beste bieb wordt de beste biliothecaris van Nederland gekozen. Hiervoor zijn drie genomineerden, afkomstig uit Hengelo, Oosterhout en Amsterdam. De titel beste bibliotheek van Nederland is vorig jaar gewonnen door Gouda. De bibliotheek in De Binding in Pekela was toen als enige noordelijke bibliotheek genomineerd, maar haalde de eindstreep niet. De bieb was toen net een jaar open en vormde volgens de jury een spin in het web van De Binding.

De winnaar van de verkiezingen wordt eind dit jaar of begin volgend jaar bekendgemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.