Winschoten viert in 2017 Jaar van de roos

Winschoten maakt zich op voor het Jaar van de roos. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de 25ste groenmarkt in het Rosarium.

Zoals de stad Groningen op Hemelvaartsdag de Bloemetjesmarkt heeft, zo heeft Winschoten op de eerste zaterdag van juli de Groenmarkt. Al 25 jaar wordt deze markt – voor alles op tuingebied – gehouden in het Winschoter Rosarium. ,,De ambiance in het rosarium is prachtig. Waar kun je nu beter plantjes kopen dan in deze omgeving. De Bloemetjesmarkt is in de binnenstad van Groningen, dat is toch een heel andere sfeer”, zegt mede-organisator Bianca de Winter.

Tweedaags festival

De Groenmarkt werd ooit bedacht om meer mensen naar het Rosarium te lokken. Dat bestaat volgend jaar vijftig jaar. Voor de gemeente en Marketing Oldambt reden genoeg om 2017 tot Jaar van de roos uit te roepen. Wethouder Bard Boon maakte dat zaterdag bij de opening van de markt bekend. Tussen april en september worden diverse evenementen gehouden met de roos als het centrale thema. De Groenmarkt gaat volgend jaar op in een tweedaags festival dat in het eerste weekeinde van juli gehouden wordt. Het gaat dan niet alleen om plantjes en tuinartikelen, maar er wordt dan ook een kunsttuin ingericht, er komt een foodmarkt en er worden culturele activiteiten opgezet.

De wethouder vindt het niet meer dan normaal dat het 50-jarig bestaan van de rozentuin luister wordt bijgezet. ,,Het is een van de grootste toeristische attracties van Oldambt.” De tuin – de een na grootste in zijn soort in Nederland – telt 320 rozensoorten. Daarnaast heeft de tuin een rhododendronroute met 300 soorten rhododendrons.

Tuindecoratie

Tussen al die planten stonden zaterdag ruim zeventig standhouders met allerlei soorten planten. Sommigen van hen komen al 25 jaar naar de groenmarkt. De Winter signaleerde de trend dat in toenemende mate gehandeld wordt in tuindecoratie. ,,Zoals de vinylposters.”

De markt werd over de hele dag genomen bezocht door zo’n drieduizend mensen. Boon: ,,Fantastisch dat er ’s ochtends vroeg al zo veel bezoekers zijn.” Net als altijd op de Bloemetjesmarkt waren er in Winschoten veel Duitsers op jacht naar planten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.