Winschoter fotograaf Gerald Emming wint Canon Grand Prix 2017

De Winschoter fotograaf Gerald Emming is door een jury uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze fotowedstrijd Canon Grand Prix 2017.

Aan de fotowedstrijd deden dit jaar 4400 fotografen mee. ,,Als je erover nadenkt hoeveel mensen dat zijn...’’, zegt een trotse Emming. Het fotoblad Focus maakte de uitslag dinsdag bekend. ,,Het was een supertoffe ervaring. Ik moest een paar keer flink uit m’n comfortzone en aan de bak.’’

Finale in Kroatië

Na de voorrondes ging Emming met de overgebleven finalisten een week naar Split in Kroatië voor de twee finale-opdrachten. Hij moest daar in één foto de essentie van het land laten zien. De andere opdracht was in een serie het thema energie te verbeelden.

Gerald Emming. Foto: Duncan Wijting

,,De essentie van Kroatië, dat is niet te doen’’, blikt Emming terug op het ene deel van de finale-opdracht. Uiteindelijk maakte hij een foto van een markante man die aan een kade zit te vissen.

Voor het tweede deel van de opdracht besloot Emming de energie te verbeelden door met een lange sluitertijd steeds in te zoomen op één persoon. Hij maakte een serie van zeven foto’s ,,Zo zie je de beweging om de hoofdpersoon, de energie die om ons heen hangt.’’

Dertig seconden portret

Als fotograaf is de Winschoter grotendeels autodidact, al heeft hij ook de Fotoacademie Groningen bezocht en volgde hij meerdere workshops. Eind augustus exposeerde Emming bij zijn werkgever UMCG hij maakt daar instructiefilms een selectie uit de naar schatting drieduizend portretten die hij de afgelopen jaren op straat heeft geschoten.

Voor die portretten op straat neemt Emming niet meer dan dertig seconden de tijd. Op basis van die fotoreeks werd hij geselecteerd voor deelname aan de Canon Grand Prix.

Voor de Winschoter betekent het winnen van de wedstrijd in elk geval dat hij een nieuwe camera aan zijn collectie fotoapparatuur kan toevoegen. Hij fotografeert normaal gesproken overigens met een Nikon. Op 13 december wordt de prijs uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Amstelveen.

Bekijk hieronder een filmpje over het wedstrijdverloop van de Canon Grand Prix 2017

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.