Winsum accepteert uitslag raadpleging

De gemeenteraad van Winsum legt zich neer bij de uitkomst van de volksraadpleging over het Middag-Humsterland. Alleen de VVD stemde tegen.

Hoewel er de nodige mitsen en maren klonken, gingen de fracties dinsdagavond uiteindelijk bijna allemaal akkoord met het voorstel van het college. Dat betekent dat Garnwerd, Feerwerd en Ezinge vanaf 2019 bij de nieuwe gemeente Westerkwartier horen.

Via een volksraadpleging hebben de dorpen zich hiervoor in meerderheid uitgesproken. ,,De vox populi heeft gesproken, het zij zo’’, verwoordde fractievoorzitter Jaap Hoekzema van GemeenteBelangen.

Het was de raad zelf die het belangrijk vond dat de inwoners van het Winsumer deel van het Middag-Humsterland konden laten weten of zij bij het Westerkwartier of bij de nieuwe gemeente Hoogeland (Bedum, De Marne, Winsum, Eemsmond) willen horen.

Alleen VVD’er Harry Jonkman heeft zich altijd gekeerd tegen zo’n volksraadpleging en liet zich nu ook niet leiden door de uitslag.

Voor zijn ,,onafhankelijke en consequente opstelling’’ ontving hij een compliment van PvdA-voorman Jan Willem Nanninga. Toch ,,gunnen’’ de sociaal-democraten zelf het gebied wel aan het Westerkwartier. ,,Wij gaan ervan uit dat het Middag-Humsterland ook na de herindeling toegankelijk blijft voor de Winsumer bevolking.’’

Nannet Gijzen van de ChristenUnie sprak haar teleurstelling uit. ,,Wie A heeft gezegd, moet ook B zeggen. Maar wij hadden op meer vertrouwen in de BMWE-gemeenten gerekend. Deze afsplitsing voelt een beetje alsof je kind uit huis gaat.’’

Ze vroeg om garanties voor Museum Wierdenland in Ezinge en de school in Garnwerd, maar dat zit er volgens burgemeester Rinus Michels niet in.

,,Ik heb wel het gevoel dat het hart voor het gebied in Zuidhorn heel groot is’’, verzekerde hij. ,,Maar ik weet niet hoe dat straks in het gehele Westerkwartier is. Dat is de gok.’’

Woensdagavond besluit de gemeenteraad van Zuidhorn over de toevoeging van het Middag-Humsterland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.