Winsum blijft in verzet tegen fracken

De gemeente Winsum blijft zich verzetten tegen het fracken bij Saaksum. De NAM heeft de wijze van gaswinning, waarbij water, zand en chemicaliën onder hoge druk in een boorput gepompt worden, op die plek opgeschort en wil eerst met omwonenden praten.

Wethouder Harmannus Blok (Christenunie) van Winsum: ,,Het voornemen om te gaan fracken bij Saaksum heeft tot veel onrust in de omgeving geleid. Ons verzoek aan NAM, Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer en aan minister Henk Kamp is om niet op die manier gas te gaan winnen.''

De gemeente Winsum wil dat Staatstoezicht op de Mijnen optreedt tegen het fracken. Een verzoek tot handhaving op de huidige vergunning werd echter afgewezen. Daartegen zijn B en W nu in bezwaar gegaan.

Kamp legde onlangs een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Agnes Mulder naast zich neer. Daarin werd de minister van economische zaken verzocht alle frack-activiteiten op te schorten tot de risico's volledig in beeld zijn. Ondanks het besluit van de minister liet de NAM weten pas op de plaats te maken, tot omwonenden volledig geïnformeerd zijn. Dat gebeurt op informatiebijeenkomsten, in samenwerking met Winsum, Zuidhorn en De Marne.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.