Winsum heeft nieuwe coalitie: 'Samen aan de slag!'

Gemeentebelangen keert niet terug in het college van de gemeente Winsum. ‘Regeringspartners’ ChristenUnie, GroenLinks en D66 gaan verder met CDA en VVD.

Dat heeft de nieuwe coalitie donderdagavond bekendgemaakt. De PvdA stapt niet in het Winsumer college van burgemeester en wethouders, maar heeft op belangrijke beleidspunten wel afspraken gemaakt met de collegepartners.

Opvallende nieuwkomer naast de zittende wethouders Harmannus Blok (CU) en Marc Verschuren (GroenLinks) is Bert Westerink, die aantreedt namens het CDA met steun van VVD en D66 . De gelouterde bestuurder was eerder wethouder voor zijn partij in Groningen, Delfzijl en Woerden.

CU en GroenLinks moesten op zoek naar een nieuwe collegepartner nadat zij vorige maand het vertrouwen opzegden in Gemeentebelangen. Die partij raakte in diepe crisis nadat wethouder Jaap Hoekzema opstapte wegens een gebrek aan steun uit zijn fractie. Vervolgens brak ook daar tweespalt uit, met als gevolg het vertrek van Anita van Bolhuis en Linda Bandsma.

Het nieuwe bestuursakkoord (titel: Samen aan de slag!) is volgens de coalitiepartners in grote lijnen een aangescherpte versie van de afspraken in het oude college. Hoog op de agenda staan een nieuw Kindcentrum in Winsum, een sportpark in Winsum West en de reconstructie van het Boogplein in Winsum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.