Winsum pleit voor betere aansluiting N361 op ringweg

Een volledige nieuwe aansluiting van de N361 op de noordelijke ringweg is niet alleen voor Noorderhoogebrug, maar ook voor het achterland de beste oplossing.

Dat stelt de gemeente Winsum in een zienswijze op een plan van de provincie dat tot medio juni ter inzage lag. Winsum wil dat deze optie als voorkeursalternatief wordt vastgesteld. Dat is van belang voor ‘het gehele gebied ten noordwesten van de stad Groningen, tot Lauwersoog en Schiermonnikoog aan toe’.

Afspraken

Over de aanpak van het zuidelijke deel van de provinciale weg naar Lauwersoog hebben de gemeente en de provincie het afgelopen najaar afspraken gemaakt. Die moeten de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid verbeteren.

Het gaat om een verbinding tussen de N361 en de Onderdendamsterweg bij Winsum, de herinrichting van de weg binnen de bebouwde kommen van Adorp, Sauwerd en Winsum en een nieuwe aansluiting bij Noorderhoogebrug.

Goede bereikbaarheid

Over dit laatste is vooral gesproken met inwoners en ondernemers uit Noorderhoogebrug. De belangen van het achterliggende gebied zijn volgens Winsum ten onrechte nauwelijks meegewogen.

Juist in het krimpgebied Noordwest-Groningen echter is een goede bereikbaarheid van voorzieningen in de stad van groot belang, bepleit de gemeente. Maar ook andersom geldt dat het gebied bereikbaar moet blijven voor bijvoorbeeld toeristen en Stadjers. Die mijden de route nu of kiezen voor sluipwegen.

Knelpunt

Vooral het kruispunt Boterdiep is een knelpunt, zo blijkt ook uit het onderzoek dat de provincie het afgelopen jaar liet uitvoeren. Behalve een volledige nieuwe aansluiting vermeldt het hieruit voortgekomen plan nog twee alternatieven: een halve nieuwe aansluiting of enkel een aangepaste fietsroute.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.