Winsum trekt portemonnee voor De Tirrel en nieuw sportpark

De gemeente Winsum wil voor de herindeling meerdere grote projecten realiseren. Ze stelt voor 23,4 miljoen euro voor de bouw van De Tirrel uit te trekken en 5,3 miljoen voor het nieuwe sportpark.

Ouderen- en Kindcentrum de Tirrel komt aan de Meeden naast verpleeghuis De Twaalf Hoven. In dit nieuwe gasloze gebouw komen onder meer twee basisscholen, een grote topsporthal en een therapiebad. Beide basisscholen, obs de Tiggeldobbe en cbs de Piramiden, willen nauw samenwerken met het verpleeghuis. De Twaalf Hoven bouwt er 74 zorgappartementen.

De Tirrel is zo groot dat er nog een school bij in zou kunnen. Er is plek voor kinder- en buitenschoolse opvang, een grand café, een theater en andere gebruikers.

De Twaalf Hoven

Het pand wordt gebouwd tussen het Gezondheidscentrum en de huidige huisvesting van De Twaalf Hoven. Pas als het gebouw klaar is, eind 2020, worden de panden van het verpleeghuis afgebroken. Het voorkomt dat ouderen twee keer moeten verhuizen.

Sportpark

Een ander voorstel betreft de vernieuwing van het sportpark aan de westkant van het dorp, dat na de zomer van 2019 klaar moet zijn. Daar komen extra velden en een nieuw clubgebouw voor de voetbalvereniging in een parkachtige omgeving. De gebouwen die er al staan (voetbal/hockey/korfbal/tennis/zwembad) worden verduurzaamd met onder meer houtversnipperkachels en zonnepanelen. Het totale complex kost ruim 5 miljoen euro. De hoofdontsluiting, een elipsvormige rotonde, komt ter hoogte van de Geert Reindersstraat. Eenzelfde aanpassing komt bij de de Borgweg.

Onderdendamsterweg

Verder is er nog de Onderdendamsterweg. De weg, vooral het deel door het centrum, is bijzonder druk waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan tussen (vracht) auto’s, landbouwverkeer en fietsers. De gemeente heeft twee ‘omleidingen’ laten uitwerken. Een goedkopere (6,2 miljoen) waarbij de weg via de noordkant van het dorp aansluit op de provinciale weg N361 en een duurdere die uitkomt op de rotonde bij Ranum (circa 10 miljoen). De goedkope variant levert de meeste winst op: 35 procent minder verkeer door het centrum.

‘Het geld is op’

Maar na de investeringen in de Tirrel en het sportpark ‘is het geld op’, zeggen B&W. Ze benadrukken dat ‘van uitstal geen afstel’ komt, maar ze laten de besluitvorming over de Onderdendamsterweg aan de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Of de investeringen in de Tirrel en het sportpark worden gedaan, is aan de gemeenteraad. Die buigt zich 12 december over de plannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.