Winsum verrast door noodweg Voslaan

De gemeente Winsum is verrast door het nieuws dat ProRail en boer Willem Stavenga dinsdag overeenstemming hebben bereikt over een tijdelijke noodweg naar het spoor.

,,Dat is fantastisch nieuws’’, reageert verantwoordelijk wethouder Bert Westerink, die het nieuws dinsdag uit de media moest vernemen.

Hij vindt dat helemaal niet erg. ,,Het bewijst alleen maar dat dit volstrekt niet van de gemeente afhangt.’’

Volgens Westerink, die de portefeuille dit voorjaar van de opgestapte wethouder Jaap Hoekzema overnam, lag het niet aan de gemeente dat het vorig jaar niet lukte om de omleiding binnen zes weken aan te leggen. Dat was wat ProRail beloofde aan de nabestaanden van een van de dodelijke slachtoffers. ,,Wat ons betreft had dat gekund.’’

Het Winsumer college pleitte eind vorige week voor beveiliging van de onbewaakte overgang omdat er geen draagvlak meer zou zijn voor een weg over het land van Stavenga naar de overgang bij de Meeden. ,,Het ongeluk creëert een nieuwe werkelijkheid’’, meent Westerink.

Op 18 november raakten achttien treinreizigers gewond toen de trein naar Groningen bij de Voslaan botste op een melkwagen.

Het college zal in een gemeenteraadsvergadering begin volgend jaar verantwoording afleggen over zijn inzet van de afgelopen jaren.

Waarschijnlijk vindt deze bijeenkomst plaats in een sporthal, zodat zoveel mogelijk inwoners hierbij aanwezig kunnen zijn. ,,Dat zie ik met vertrouwen tegemoet’’, aldus de wethouder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.