Winsum wil nu eensgezind vooruit

WINSUM Met een voor de gemeente Winsum opmerkelijke eensgezindheid schaarden alle fracties zich dinsdag in grote lijnen achter het nieuwe coalitieakkoord.

Dat is opgesteld nadat ChristenUnie, GroenLinks en D66 het vertrouwen in coalitiepartner GemeenteBelangen opzegde vanwege voortdurende onrust in die partij.

Vorige week traden CDA en VVD toe tot de coalitie en werden met de PvdA bestuurlijke afspraken gemaakt over een aantal belangrijke onderwerpen.

De sociaal-democraten hebben al in een vroeg stadium te kennen gegeven dat zij geen wethouderspost ambiëren. Ze willen echter wel hun verantwoordelijkheid nemen en beloven ‘een positieve en constructieve opstelling’.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Jan Willem Nanninga heeft ‘het gedoe bij GemeenteBelangen’ het imago van Winsum en de Winsumer politiek forse schade berokkend.

,,Het vertrouwen van de inwoners in ‘de politiek’ heeft een knauw gekregen. Juist daarom is het belangrijk niet de verschillen te benadrukken, maar de overeenkomsten’’, meent Nanninga, die wel ‘kritisch’ wil blijven.

De eenmansfractie Christen Democratie Winsum 2.0 is, samen met GemeenteBelangen, de enige partij die nergens voor heeft getekend.

Raadslid Nico Werkman noemde het nieuwe coalitieakkoord Samen aan de slag, een geactualiseerde versie van het vorige akkoord, erg ambitieus. Maar hij twijfelt aan de financiële haalbaarheid.

Datzelfde geldt voor oud-wethouder Jaap Hoekzema, nu fractievoorzitter van GemeenteBelangen. Des-alniettemin complimenteerde hij de coalitie met het akkoord.

,,Het hele verhaal kwam ons heel bekend voor’’, aldus Hoekzema. ,,De vorige coalitie heeft een stevig fundament gelegd, nu komt het aan op de uitvoering.’’

De raad toonde zich ook enthousiast over de komst van een ervaren nieuwe wethouder ‘van buiten’ in de persoon van CDA’er Bert Westerink uit Groningen. Hij wordt tijdens de raadsvergadering van 28 juni geïnstalleerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.