Winsumers strijden in Schotse rok

Winsumers storten zich op de Highlandgames.

Het dorp Winsum is een traditie rijker. Tenminste, dat hoopt voorzitter Henk Sok van de ondernemersvereniging. Hij wil elk jaar het toeristisch seizoen feestelijk openen met de Highland Games. De eerste editie is zaterdag.

Teams van minimaal zes personen nemen het zaterdagmiddag in Schotse rokken tegen elkaar op tijdens de Winsumer Highland Games. Ze moeten een boomstam slepen, met tractorbanden rollen, touwtrekken en een katapult maken.

De Highland Games zijn overgewaaid uit de hooglanden van Schotland. Maar in Winsum is de naam ook een knipoog naar de nieuwe gemeente Het Hogeland. Het evenement is de officiele aftrap van het toeristische seizoen.

Opschudden

„We willen Winsum op de kaart zetten”, zegt Sok. De ondernemersvereniging heeft er weer zin in. Sinds drie jaar is Sok voorzitter en hij heeft samen met het nieuwe bestuur de boel flink opgeschud. „Voordat ik voorzitter werd lag de boel eigenlijk al vijftien jaar min of meer op z’n gat.”

Dat ging zo niet langer. Het nieuwe bestuur voegde de ondernemersvereniging samen met de winkeliersvereniging, creeërde werkgroepen en wilde samenwerken met de politiek. En dat is gelukt. Zo heeft de club een flinke vinger in de pap bij de herinrichting van het dorpscentrum en is het ledenaantal van de vereniging verdriedubbeld (eerst zo’n 30 leden, nu 101).

„De geest zit weer in de fles bij de ondernemers”, zegt wethouder Harmannus Blok. „Dat is enorm leuk om te zien.”

Stokpaardje

De vereniging is bezig met een wandel- en fietsrouteplan, een Pieterpadplusroute en de groep wil het dorpscentrum verfraaien door bijvoorbeeld hanging baskets (bloembakken aan lantaarnpalen) op te hangen. Zo wil de ondernemersvereniging toeristen verleiden om in het dorp rond te blijven hangen.

Maar de Highland Games zijn echt het stokpaardje. „Het moet een traditie worden. Elk jaar moet de laatste zaterdag van mei in het teken staan van dit feest”, zegt Sok.

Vijfhonderd euro

Bestuurslid Joop Veldhuis knikt. „Mannen, vrouwen, de brandweer. Iedereen kan meedoen. En ook voor de mensen die liever niet strijden is er van alles te beleven. Van livemuziek tot springkussens. Vijftien jaar was het te stil. Nu laten we weer zien wat Winsum waard is.”

Tot nu toe doen acht teams mee. De hoofdprijs is vijfhonderd euro.

menu