Meerdere Winsumers maken zich ongerust over het verdwijnen van het jaagpad langs het Winsumerdiep. ,,Dit historische pad moet blijven.’’

Op het Boogplein in centrum Winsum worden appartementen gebouwd . Ze liggen langs het Winsumerdiep waar een oud jaagpad loopt langs wat bomen, bosjes en hoge rietkragen. Het schelpenpad moet plaats maken voor een verhard breed pad en het groen wordt gekapt.

Jaagpad wordt boulevard

,,Het pad wordt ongeveer 3 meter breed. Ze noemen het een boulevard. Hoe bedenken ze het’’, zegt Jannie Wicherts, bewoonster aan de Westerstraat en overbuurvrouw van het wandelpaadje. ,,Dat pad is zeker duizend jaar oud. Ooit is Winsum hier ontstaan.’’

Het dorp is vorig jaar uitgeroepen tot Allermooiste dorp van Nederland. Het jaagpad, met de karakteristieke huisjes aan de noordkant van het water, is een van de meest gefotografeerde plekjes in het dorp, zegt Wicherts die ook dorpsgids is.

Nieuwbouw past niet in beschermd dorpsgezicht

Ze woont in een van die huisjes en samen met Lisa de Haan, eigenaar van ook een woning aan het Winsumerdiep, maakt ze zich grote zorgen over het jaagpad en de hoogte van de appartementen. Ze worden met 11 meter te hoog, te stads en ze passen niet in het beschermd dorpsgezicht, zeggen ze. Daar komt nog bij dat hun woningen aan de Westerstraat pal op het water staan en door de hoogbouw waarschijnlijk meer schaduw krijgen.

(Tekst loopt door onder foto)

loading

Bond Heemschut

Ook erfgoedorganisatie Bond Heemschut ageert tegen de plannen. ,,Het jaagpad verandert in een hoge stenen kade en tast het karakter van het dorpsgezocht aan’’, zegt Gijsbert Boekschoten. ,,Het jaagpad en het groen is nu publieke ruimte. Hou dat zo.’’

Woensdagavond hield de gemeente een oline-bijeenkomst over de plannen waar zo’n zeventig mensen naar keken.

Achttien huur- en koopappartementen

Op het Boogplein in het centrum van Winsum stond voorheen een grote bouwmarkt die in 2001 naar het bedrijventerrein verhuisde. Een goede invulling van het gebied, met onder meer supermarkten, wilde niet lukken. Nu ligt er een ontwerp-bestemmingsplan waarbij langs het water achttien huur- en koopappartementen komen. Op het plein zelf komen een woon-winkelboerderij en parkeerplaatsen. Rondom worden de straten heringericht en komt er shared space: auto’s, wandelaars en fietsen delen samen de ruimte.

Plannen zijn te stenig

Meerdere omwonenden vinden het plan te stenig, zegt projectleider Frank Rozema van de gemeente. ,,Daarom komt er meer groen’’, belooft hij. Zo worden keermuurtjes van groen voorzien.

Jaagpad moet weg

Maar het jaagpad kan niet behouden blijven. ,,We hebben het nodig om een stevige constructie voor de appartementen te maken.’’ De woningen komen namelijk op een aflopende wierde te liggen: vanaf het Dorpsplein tot aan het Winsumerdiep moet een hoogte van tussen de 2 en 3 meter worden overbrugd. ,,Als we verder van het Winsumerdiep af bouwen, houden we te weinig parkeerplaatsen over en kunnen we het plein niet meer voor evenementen gebruiken.’’

Houten beschoeiing

Het jaagpad langs de bebouwing wordt verhoogd en verhard. Er komt een houten beschoeiing. Ook de rest van de oevers worden verstevigd.

Plannen ter inzage

Mensen die willen reageren op de plannen kunnen dat tot 27 januari doen. Tot die tijd ligt het plan ter inzage. In het voorjaar wil de gemeente beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen