Witwassen: rechters vinden strafeis OM te laag

De rechtbank heeft een 21-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een half jaar celstraf wegens witwassen van vermoedelijk drugsgeld.

De opgelegde straf is fors hoger dan de officier van justitie twee weken geleden eiste: een taakstraf van 80 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De rechters vinden dat de strafeis geen recht doet aan de ernst van de feiten. ,,Het gaat hier over ondermijning,’’ aldus de rechters bij de uitspraak.

Het komt niet heel vaak voor dat de rechtbank een fors hogere straf oplegt dan het Openbaar Ministerie als voorstel op tafel legt. Veel vaker (in 66 procent van de strafzaken in Groningen) is de straf lager dan de eis, in 28 procent van de zaken is de straf conform de eis. Zes procent is hoger (cijfers van dit jaar).

De man bestierde een kapperszaak in de binnenstad van Groningen. Hoewel het er altijd druk was, zat er nooit iemand op de stoel om geknipt te worden, zo stelden observatieteams van de politie vast. Een financieel onderzoek maakte duidelijk dat de uitgaven niet kunnen worden verklaard door de inkomsten.

De rechtbank bepaalde ook dat de man ruim 43.000 euro moet betalen aan de Staatskas. Dit is het bedrag dat hij met zijn activiteiten netto zou hebben verdiend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.