Woede in Noord-Groningen over herindelingsplan

Het provinciale voornemen om Noord-Groningen in twee gemeenten op te splitsen komt aan als een mokerslag in Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Burgemeesters Gerard Beukema van Delfzijl en Rika Pot van Appingedam reageerden gisteravond woedend op de nieuwe fusieplannen van herindelingsgedeputeerde Patrick Brouns.

Een fusie is voor de DAL-gemeenten onbespreekbaar, want te klein: 47.000 inwoners. Beukema acht de kans groot dat de drie gemeenten straks zelfstandig blijven bestaan, naast Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum, die gisteren groen licht kregen om hun fusieplannen verder uit te werken.

,,Een ontluisterende ontwikkeling’’, reageerde Beukema gisteravond in de gemeenteraad van Delfzijl. Brouns voert volgens hem geen enkele inhoudelijke reden aan waarom hij afziet van de aanvankelijke voorkeur voor een veel groter verband of zelfs één grote G7-gemeente in Noord-Groningen.

,,Er is geen touw meer aan vast te knopen’’, vindt Beukema. De gedeputeerde riskeert met zijn ‘opportunistische benadering’ volgens hem na jaren onderhandeling een mislukking van het fusieproces.

Zijn Damster collega Rika Pot noemt het provinciale besluit een ‘zware terugslag voor het gebied’. Volgens Appingedam heeft alleen G7 met honderdduizend inwoners genoeg schaalgrootte om alle problemen op het gebied van krimp, aardbevingen en economie het hoofd te bieden. ,,Wij zijn nu een beetje de restpartij in dit proces. Dat doet geen recht aan onze inspanningen om tot een oplossing te komen.’’

,,Er moet nu eindelijk eens wat gebeuren in Noord-Groningen’’, zegt Brouns. ,,De burgers mogen niet de dupe worden van bestuurders die het onderling maar niet eens kunnen worden.’’ Hij geeft DAL nog twee weken tijd om aansluiting te zoeken bij BMWE. De week daarop hakt de provincie de knoop door. Zelf acht hij de kans van slagen klein, gezien de voorkeuren van de gemeenten.

Volgens Beukema kan de provincie een DAL-fusie niet afdwingen via de ‘open overleg’-procedure die op 21 oktober afloopt. ,,Als de provincie zo’n fusie wil, zal ze een formeel nieuw besluit moeten nemen. Dat nemen wij niet voor onze verantwoordelijkheid.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.