Woede over hogere zorgkosten

De verhoging van de zorgpremie met 10 procent plus een 20 procent hogere eigen bijdrage voor thuishulp leiden tot woedende reacties bij Zorgbelang Groningen en oppositiepartijen.

De gemeenteraad van Groningen behandelt woensdag een voorstel de eigen bijdrages voor thuishulp met zo’n 20 procent te verhogen. Het gaat om enkele dubbeltjes tot anderhalve euro per uur thuishulp. Groningen is op dit terrein vaak een voorbeeld voor andere gemeenten.

Boos en onaangenaam verrast

Daarnaast werd dinsdag bekend dat de premie voor de zorgverzekering in 2017 naar verwachting hoger gaat worden dan de regering op Prinsjesdag zei. De Schiedamse zorgverzekeraar DSW maakt traditioneel maanden eerder dan de andere zorgverzekeraars zijn maandpremies bekend en rekent op een verhoging van 9,25 euro per maand. De minister voorspelde een verhoging van 3,50 euro.

Woordvoerder Johan ten Hoove van patiëntenorganisatie Zorgbelang Groningen is ,,boos en onaangenaam verrast’’. Ten Hoove: ,,Het lijkt om kleine bedragen te gaan maar al die kleine beetjes tikken enorm aan bij ouderen en chronisch zieken. Het pijnlijke is dat partijen zoals PvdA en D66 op landelijk niveau prediken dat er geen kosten bij mogen komen voor lage inkomensgroepen maar in de gemeenteraad van Groningen gewoon deze bezuiniging willen doorvoeren.’’

Bijzondere bijstand

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) gaf vorige week nog aan dat gemeenten extra geld krijgen om de eigen bijdrages te dempen. In het voorstel van het Groninger college staat echter een bezuiniging van bijna twee ton op de huishoudelijke thuiszorg. Dat zou volgens wethouder Ton Schroor (D66) nodig zijn omdat er minder geld komt van het Rijk. Hij wil desgevraagd niet reageren op de kritiek omdat een ruime meerderheid van de raad er in de commissie al mee akkoord is gegaan en het woensdag alleen een hamerstuk is.

Als mensen met een laag inkomen de hogere bijdrage niet kunnen betalen, kunnen ze een beroep doen op bijzondere bijstand, staat in het voorstel. Daar komt alleen lang niet iedereen met een laag inkomen voor in aanmerking, reageren de SP en stadspartij 100 procent Groningen, die tegen het voorstel gaan stemmen. ,,Het leidt tot een stapeling van zorgkosten’’, zegt Marjet Woldhuis, raadslid voor 100 procent Groningen. ,,Het verwijzen naar de bijzondere bijstand leidt tot extra bureaucratie en is voor de mensen zeer frustrerend en extra werk.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.