De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd een melding gedaan over een klassiek homeopaat uit Haren die op haar website een reukmiddel heeft aangeprezen dat zou helpen tegen Covid-19.

De vereniging vindt het vooral kwalijk dat de homeopaat tevens verpleegkundige is in een ziekenhuis, Nij Smellinghe in Drachten. ,,Dit gaat echt alle perken te buiten, dit kan gewoon niet”, zegt voorzitter Nico Terpstra, huisarts in Noord-Holland.

Terpstra spreekt van ‘levensgevaarlijke adviezen’. ,,Dat klassieke homeopaten hierin geloven, daar hebben we mee te leven. Maar dat een BIG-geregistreerde verpleegkundige verwijst naar bronnen die totaal niet stroken met de wetenschappelijke inzichten, maakt het veel erger. En deze vrouw zit ook nog in de verpleegkundige adviesraad van het ziekenhuis.”

Ruiken aan een flesje

Ter voorkoming van de virusinfectie Covid-19 adviseerde de homeopaat C30, met de vermelding ‘sorry, ik mag het middel niet noemen’. Ze raadde bij virusdreiging dagelijks aan het flesje te ruiken, variërend van één tot vijftien keer per dag. ‘Open het flesje, houd het flesje onder je neus en ruik er rustig 10 tot 15 tellen aan, alsof je aan een bloem ruikt’, adviseerde ze als wijze van gebruik.

,,Het is een wateroplossing”, beweert Terpstra. ,,C30 betekent dat ze iets in een flesje doen en dat tot maximaal dertig keer verdunnen met water. In het uiteindelijke flesje dat je koopt is niks meer van het oorspronkelijke stofje aan te treffen.”

‘Dit is te erg’

Dat de homeopaat haar advies in het weekeinde alweer heeft verwijderd, vindt Terpstra ‘laf’. ,,Het kwaad is al geschied. Ze predikt op haar website nog steeds abjecte verhalen over vaccinaties. En deze mevrouw werkt op de kraamafdeling”, zegt Terpstra, die er op wijst dat de praktijk van de vrouw al een keer op de vingers is getikt door de Reclame Code Commissie vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over een zeer omstreden behandeling voor autisme. ,,Deze Cease-therapie biedt ze nog steeds aan.”

Terpstra zegt ook het ziekenhuis en de ondernemingsraad te hebben ingelicht. ,,Er is veel onrust over, onder meer op sociale media. Ik heb bericht van een zwangere vrouw die bang is dat deze verpleegkundige straks aan haar bed staat. Dit kan gewoon niet, dit is te erg.”

Geen commentaar

De IGJ meldt bij monde van Frank Wassenaar meldingen altijd serieus te bekijken en verder niets over individuele gevallen te kunnen zeggen. De betreffende homeopaat en verpleegkundige laat weten niet op de hoogte te zijn van een melding bij de IGJ en zich in afwachting daarvan van commentaar te onthouden.

Nij Smellinghe meldt in een reactie op de hoogte te zijn dat de betrokken medewerker naast haar functie een eigen praktijk heeft als homeopaat. ,,Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt”, mailt woordvoerder Ellen de Jong.

Het ziekenhuis verwacht van al zijn medewerkers dat zij binnen de werkzame uren zich committeren aan de geldende richtlijnen, beroepscode en gedragscode, vervolgt De Jong. ,,Er zijn geen signalen geweest waaruit zou blijken dat de desbetreffende medewerker zich daar niet aan zou houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus