Woldring-torens komen in Groningen

Het stadsbestuur heeft de protesten tegen de bouw van een enorm, in twee piramides gevormd gebouw met 435 woningen voor 600 personen, afgewezen.

Hinder

Het gebouw met een hoogte van 50 meter komt op wat in de volksmond de Woldring-locatie is gaan heten. In dat gebied tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep verkocht ondernemer Joop Woldring ooit meubels en kasten en is nu nog een winkel met overtollige magazijnvoorraden en faillissementspartijen gevestigd.

Aan de overzijde van het Reitdiep vrezen de bewoners van de Voermanstraat en 73 bewoners van de appartementen in de Marquanttoren grote geluidshinder en minder uitzicht en zonlicht. Het stadsbestuur wijst deze bezwaren van de hand. Er zijn, beweert het stadsbestuur, door de investeerder en de verhuurder voldoende waarborgen voor een ongestoord woongenot gegeven.

Ingestemd

Het stadsbestuur wijst erop dat de gemeenteraad de Woonvisie Wonen in Stad heeft geaccordeerd en daarmee heeft ingestemd met de ontwikkeling van jongerenhuisvesting in een aantal duidelijk benoemde gebieden. De zone tussen het Reitdiep en de Friesestraatweg is daarbij nadrukkelijk gekozen als ideale strook voor de bouw van honderden studio’s voor jongeren.

Het stadsbestuur geeft min of meer aan dat het algemeen belang van de jongerenhuisvesting zwaarder moet wegen dan de in zijn ogen te weerleggen bezwaren van de bewoners van de Voermanstraat en de eigenaren van de appartementen aan de Perseusstraat. Een tweede belangrijk punt vindt het stadsbestuur dat nieuwbouw helpt de vaak bekritiseerde massale kamerverhuur in oude stadswijken te verminderen.

De gemeenteraad moet binnenkort de wijziging van het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken goedkeuren. Voor de protesterende omwonenden rest dan nog de juridische gang naar de Raad van State om de bouw tegen te houden. De protesterende buren hebben daarover nog geen standpunt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.