Woning- en levenruil voor tv-programma leidt tot meer begrip in Groningen en Veendam

Kunsthandelaar Thim Muskee en zijn vriendin de Amsterdamse advocate Conchita van Rooij ruilen in het televisieprogramma Steenrijk Straatarm met de Veendammer familie Kamminga van plek. Voor allen een confronterende ervaring.

Thim Muskee bestelt in een Gronings koffiehuis een cappuccino. Deze luxe zou hij zich niet kunnen permitteren als hij zich met een minimuminkomen moest zien te redden. ,,Daar zou ik de mist al ingaan.”

Een totaal amdere ervaring

De familie Kamminga uit Veendam wilde wel eens ontdekken hoe het is om te leven als de meer welgestelden. ,,Een totaal andere ervaring. Nu eens een keertje geen ‘nee’ zeggen tegen de kinderen”, motiveert Femke Kamminga de deelname aan het programma.

In de uitzending van dinsdag ruilt de familie Kamminga van plek met Muskee en zijn vriendin Conchita van Rooij - een Amsterdamse topadvocate. De Veendammers trekken een week in het appartement van Muskee nabij de Martinitoren. De kunsthandelaar en zijn partner verblijven een week in het rijtjeshuis van de Kamminga’s in de Veendammer wijk Sorghvliet.

Femke Kamminga en haar man voeden vijf kinderen op en zitten in de schuldhulpverlening. Ze moeten rondkomen van minder dan 15 euro per dag. Muskee en zijn vriendin hebben per dag veel meer dan het weekbudget van de Kamminga’s te besteden.

'Als je geen huis meer hebt en je hebt niks te eten, pas dan ben je arm'

Steenrijk wil Muskee zich desondanks niet noemen. ,,Ik ken mensen die veel vermogender zijn”. Maar hij heeft het wel goed met zijn kunsthandel in Groningen en Assen en met zijn vriendin in de advocatuur. Straatarm is de familie Kamminga ook niet, zegt Femke Kamminga. ,,Als je geen huis meer hebt en je hebt niks te eten, dan ben je arm. We hebben een dak boven ons hoofd en we hebben elke dag te eten en te drinken.”

Emo-tv

,,Het is absolute emo-tv”, weet Muskee. ,,Het is toch ook heel herkenbaar. Mensen die rijk zijn, zijn als de dood hun rijkdom kwijt te raken. Mensen die arm zijn fantaseren er vaak over hoe het is om als rijke te leven.” Het programma is ook confronterend. Toen de Groninger in het huis van Kamminga’s meer van hun omstandigheden ontdekte, brak hij. ,,Mijn dochter zei: ‘Pap, dat is niks voor jou’.” Ze had het aardig goed geschoten. ,,Ik zag er tegenop”, bekent Muskee. ,,Maar je moet uitdagingen aangaan.”

Kamminga vindt niet dat ze met haar lagere inkomen gestigmatiseerd wordt in het programma. ,,We wilden het juist positief belichten. We hebben per week niet veel te besteden. Het is een sport en een uitdaging om het dan toch te redden.”

Muskee hangt een schilderij op in huis van de Kamminga's

Ze vond het prettig om even niet op de kleintjes te letten. Er werd geshopt, ze maakten een uitje naar Wildlands en ze namen een kijkje in Muskees kunstwereld. ,,Voor die ene week was het heel leuk om veel geld te hebben. Toch word ik er niet gelukkiger van. Geld speelt geen grote rol in het geluk. Dat moet je zelf maken.” Ze is zelfs zo prijsbewust dat ze het kapitale weekbudget van Muskee en De Rooij niet op kreeg.

Muskee en Van Rooij namen ondertussen Femkes taken waar. Zij verkoopt groenten en fruit aan mensen die het evenmin breed hebben en ze zamelt gebruiksvoorwerpen voor anderen in. ,,Zij zijn heel erg met elkaar bezig. Ik zit in de handel in een veel egocentrischer wereld. Daar is het ieder voor zich. Ik vond het heel knap dat die mensen elkaar met eten, met spullen en met de kinderen ondersteunen. ”, zegt Muskee.

Meer begrip

Hij heeft meer begrip voor mensen met een smalle beurs gekregen. ,, Als je helemaal op de bodem zit en je hebt ook nog enkele duizenden euro’s schuld... Kom daar maar eens uit. De linkse jongen in mij werd toch wel weer geactiveerd.”

Muskee bekent dat hij het moeilijk heeft gehad om een week lang van heel weinig rond te komen. ,,Maar ik ben een survivor. Als het moet, dan moet het. Ik heb ontdekt dat iedereen toch leeft in zijn eigen cocon en daar gelukkig is.” Kamminga heeft respect gekregen voor mensen die kapitaal weten te vergaren. ,,Ze moeten er hard voor werken. Anders kom je niet zo ver.”

Steenrijk Straatarm wordt dinsdagavond om 20:30 uur uitgezonden op SBS6.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.