Woning uit 1907 in ‘t Zandt had geen kans en wordt dus gesloopt

Het huis aan de Hoofdstraat 51 in ‘t Zandt wordt toch gesloopt. Het had geen kans, blijkt nu. Adviesbureau BügelHajema heeft de waarde van het pand nooit geanalyseerd.

Wethouder Pier Prins was maandag duidelijk: het huis op nummer 51 van de Hoofdstraat in ‘t Zandt mag worden gesloopt omdat het volgens bouwkundig adviesbureau BügelHajema niet karakteristiek is.

Dit tot verdriet van enkele tientallen actievoerders die zich bij het huis hadden verzameld. Zij vinden het pand waardevol en willen het redden.

BügelHajema deed nooit onderzoek

Nu blijkt dat BügelHajema het huis nooit heeft onderzocht.

„Het was direct duidelijk dat dit pand zou verdwijnen”, zegt directeur Pieter Schollema. „We hebben er daarom geen analyse van gemaakt.”

BügelHajema heeft dus niet gezegd dat het huis uit 1907 niet karakteristiek is, zoals de wethouder maandag stelde.

Wethouder erkent fout

„Dat klopt”, reageert wethouder Prins desgevraagd. „Ik had maandag nog niet alle informatie over dit pand”, verklaart hij zijn eerdere woorden.

„Ik ben er later verder ingedoken. Toen bleek dat de sloop van dit huis onderdeel was van een toekomstplan voor het dorp. Dorpsbelangen en de gemeenteraad hadden er al mee ingestemd. Daarom hoefde BügelHajema er niet naar te kijken.”

Huis wordt alsnog afgebroken

Ondanks de protestactie van maandag wordt het huis, dat sinds 2015 in bezit is van de NAM, toch afgebroken. Dat bleek woensdag tijdens een spoedoverleg tussen dorpelingen en wethouder Prins.

„De dorpsbewoners hadden begrip voor de business case”, zegt Prins. Hij doelt op het voornemen om het huis op nummer 51 af te breken en er door corporatie Marenland zes seniorenappartementen te laten bouwen.

Actievoerder en hond Cider bij de Oosterstraat in ‘t Zandt. Foto Maaike Wind

Actievoerder: gesprek was constructief

Het gesprek met wethouder Prins verliep constructief, zegt Jolanda Jager-Smit, de dorpsbewoner die de reddingsactie aanvoerde. „Het is jammer dat dit huis niet te redden is, maar we hebben goede afspraken gemaakt over hoe we in het vervolg met het erfgoed omgaan.”

Laat de sloop van dit huis een waarschuwing zijn voor alle Groningers, zegt Jager-Smit. „Het staat vast dat we een ander dorp met minder huizen terugkrijgen. Maar we hebben nu nog de kans om samen te beslissen hoe het er hier straks uitziet.”

Strijdbaar

‘t Zandt krijgt een klankbordgroep met dorpsbewoners, aldus Jager-Smit, die alle Groningse dorpen adviseert zo’n club te starten. Ze toont zich strijdbaar. „Het protest deze week was bedoeld om iedereen wakker te schudden. Nou, dat is wel gelukt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.