Woningcorporaties en huurders: deltaplan voor huizen Groningen

Volgens Aedes, de samenwerkende corporaties in Groningen en de Woonbond kan de versterkinsgaanpak in het aardbevingsgebied, beter, slimmer en goedkoper dan nu in de bedoeling ligt.

De huidige versterkingsplannen leiden tot torenhoge, onnodige kosten, zonder kwaliteitsimpuls voor woningen, bewoners en omgeving.
Huurders en woningcorporaties in Groningen willen daarom een deltaplan om woningen in het aardbevingsgebied te versterken.

Oproep

De Groningse woningcorporaties (de C14, die samen 64.000 huizen hebben), hun branchevereniging Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer in een brief op om bij de versterking te kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak, die naast schadeherstel rekening houdt met ontwikkelingen en opgaven in de regio.

De C14, Aedes en de Woonbond vinden dat de versterking van woningen beter, slimmer en goedkoper kan. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd moet bij het versterken van woningen de toekomst van de regio en haar inwoners centraal staan. Bij de keuze om een woning te versterken of juist te slopen en te herbouwen, spelen krimp, vergrijzing, economische ontwikkelingen, verduurzaming en leefbaarheid ook een rol.

Ruimte

De organisaties stellen in de brief dat corporaties en huurdersorganisaties samen met gemeenten de ruimte moeten krijgen om zelf het gebied veilig én toekomstbestendig te maken.

Zij vinden investeren in de toekomst van huurders en de regio Groningen belangrijk. Het oplappen van oude en beschadigde huizen vinden zij geen oplossing: 'versterkingen van twee tot drie ton, alleen maar aan de buitenkant van een huis, zijn geen uitzondering. Voor datzelfde geld kunnen twee nieuwe huizen worden gebouwd, die dan duurzaam, aardgasvrij en natuurlijk aardbevingsbestendig zijn'. ,,Veiligheid is het allerbelangrijkste, maar ook moet worden gekeken naar wat de regio nodig heeft,'' aldus de organisaties.

De brief die de corporaties, Aedes en de Woonbond naar de Kamercommissie hebben gestuurd is hier te lezen (.pdf)

Tweede Kamer praat over versterkingsaanpak in aardbevingsgebied

De vaste Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft donderdag een algemeen overleg mijnbouw met op de agenda het meerjarenprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Dat besteedt veel aandacht aan de versterkingsaanpak in het aardbevingsgebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.