Woningen verdrijven prostituees

De gemeente geeft een vergunning voor de bouw van twee woningen in de Muurstraat. Het plan past in de visie om deze straat en de Vishoek en de Hoekstraat na het vertrek van de prostituees stedelijke allure te geven.

De eigenaar van het pand, de Schove Groep, gaat de oude leegstaande seksshop ombouwen tot twee woningen met drie verdiepingen elk. De woningen zij qua maat niet bestemd voor kamerbewoning, maar voor starters en/of kleine gezinnen die over meerdere vertrekken de beschikking krijgen.

Dezelfde eigenaar heeft deze week ook een vergunning gevraagd voor de bouw van vier woningen in de prostitutiepanden in de Muurstraat met de huisnummers 11, 13 en 15. Toestemming om ook hier te gaan (ver)bouwen is er nog niet, maar gezien de bouwtekeningen lijken ook deze plannen in de nieuwe visie van de gemeente voor dit deel va de binnenstad te passen.

De Schove Groep is de eerste die zonder morren het vertrek van de prostituees accepteert en voor een nieuwe woonbestemming voor de hoerenpanden kiest. De gemeente wil dolgraag dat de pandeigenaren woningen en kleine ateliers en bedrijfsruimtes creëren en zich niet storten op de markt van kamerbewoning voor studenten.

Het is daarbij een uitdrukkelijke wens van de buurt om de bebouwing in de straten te variëren en daarmee de leefbaarheid voor alle lagen van de bevolking aantrekkelijk te maken. Het plan waarvoor de Schove Groep nu een vergunning heeft gekregen voorziet in de sloop van de gevel van de seksshop met de huisnummers 19 en 21. Dit pand staat na een overhaast vertrek van de huurder al enkele maanden leeg.

Het aanzien van dit pand was de ambtenaren van de gemeente Groningen al langer een doorn in het oog. De gevels van de panden Muurstraat 11-13-15 worden gerestaureerd. In deze twee panden met drie huisnummers branden tot 1 januari 2016 de rode lampen. De Schove Groep verhuurt deze prostitutieramen aan een tussenpersoon die de vertrekken op zijn beurt doorverhuurd aan de vijf buitenlandse dames.

Vurige wens van de buurt is variatie en ruimte voor kleine, ambachtelijke bedrijfjes, galeries, kunstenaars en jonge gezinnen. Karel Scholte, directeur van de Schove Groep, noemde dit al eerder in deze krant een vorm van idealisme die niet spoort met de werkelijkheid. ,,We willen in de panden met de huisnummers 11-13-15 op de begane grond vier studio's bouwen met een afmeting van om en nabij 50 vierkante meter. Daarvoor gaan we aan de achterkant richting Lopende Diep de ruimte op de begane grond uitbreiden. We komen zo tegemoet aan de wens van de gemeente. De bovenverdiepingen hebben we zeven jaar geleden verbouwd en zijn verhuurd.''De Schove Groep heeft in de Hoekstraat en Muurstraat zeven panden.

Op de foto: Zo moeten de woningen in de Muurstraat er uit gaan zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.