'Woningmarkt aardbevingsgebied maakt dit jaar een grote sprong'

De woningmarkt in het aardschokgebied trekt aan. Hoe dichter bij Groningen, hoe gemakkelijker een huis is te verkopen.

Niet zo beroerd

Ze kent de cijfers over de woningmarkt in het aardschokgebied in de periode 2010-2016. Die zijn in vergelijking met de rest van het land helemaal niet zo beroerd als de situatie in het gebied misschien doet vermoeden. Yvonne Smit-Nieboer van Nieboer Makelaars, met vestigingen in Winschoten, Veendam en Appingedam, heeft inmiddels ook de meeste recente gegevens over 2017 opgezocht. ,,Dit jaar maakt de markt er een grote sprong”, zegt zij.

De makelaardij is al ruim zeven jaar actief in het grootste deel van de aardschokregio. In november vorig jaar opende het bedrijf zijn derde vestiging in Appingedam, in het hart van de geplaagde regio. ,,Dat doe je alleen als de markt in zo’n gebied positief is”, zegt Smit. Die heeft zich overwegend in lijn met de landelijke markt bewogen, vertelt ze. ,,Het herstel loopt iets achter, een jaar. Dat komt waarschijnlijk met name door de krimp. Het lijkt erop dat het risico op aardschokken maar een beperkte invloed heeft. De prijzen van de woningen zitten dit jaar weer op het niveau van 2010. De waardeontwikkeling van de woningmarkt in het bevingsgebied is gemiddeld genomen ongeveer tussen de 0 en -1,5 procent achtergebleven op vergelijkbare gebieden buiten het bevingsgebied. ’’

Schrijnende gevallen

Ze wil nadrukkelijk stellen dat er schrijnende gevallen in het gebied zijn. ,,Dat moet je erkennen en respecteren”, zegt ze. Maar volgens haar is er ook alle reden tot optimisme over de woningmarkt in het aardschokgebied. Behalve op de cijfers uit het kadaster en eigen ervaring, baseert zij haar verhaal ook op rapporten van het CBS, de TU Delft en de Economic Board Groningen (EBG).

Smit: ,, In al die rapportages lees je dat de beving op 16 augustus 2012 in Huizinge een inzinking heeft veroorzaakt. Blijkbaar moesten de mensen aan de situatie wennen. Het lijkt er echter op dat ze nu vertrouwen hebben in de maatregelen die de overheid heeft genomen. Doorgaans zijn ze tevreden met de compensatie die ze van de NAM krijgen als hun huis bij verkoop door de aardbevingsrisico’s minder heeft opgebracht. De waardevermeerderingsregeling (4000 euro voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen bij 1.000 euro aardschokschade of meer, red.) is een geweldig succes.”

Tanende instroom

Het aardschokgebied heeft wel te maken gehad met een tanende instroom van mensen van buiten het gebied. Smit: ,,Mensen van elders denken dat het hele gebied op instorten staat. Maar kopers ‘van buiten’ zijn nooit zo belangrijk geweest voor de markt. Hun aandeel van de markt bedroeg zo’n vijf procent.”

Ze pakt er een aantal recente cijfers bij, om te beginnen van Loppersum, hartje aardbevingsgebied. Smit: ,,Momenteel staan er 25 huizen te koop, terwijl er in het afgelopen jaar 26 zijn verkocht. Als die verhouding 1: 1 is, spreken wij van een gezonde markt. Die balans is er dus, hoewel je met zo’n klein marktgebied altijd moet oppassen met conclusies. Maar neem Appingedam: 106 te koop en 139 verkocht. Daar kun je al spreken van een licht gespannen markt. Die plaats heeft ook een heel goed woningaanbod: een mooie mix van verschillende stijlen en oud en nieuw, waardoor mensen makkelijk iets van hun gading vinden. Delfzijl: 235 te koop, 200 verkocht. Ook niets om je zorgen over te maken. In geen van de gebieden is er een heel ongezonde woningmarkt. ”

Crisis

De woningmarkt ging net als elders gebukt onder de economische crisis. Dat die is vlot getrokken en in sommige regio’s zelf oververhit is geraakt, heeft twee voorname oorzaken: de door de crisis uitgestelde verhuisbehoefte en de lage hypotheekrente.

Maar de woningmarkt in het aardschokgebied leeft ook op door een aantal specifieke oorzaken. Het slechte imago door de aardschokken ebt weg, constateert Smit. De overspannen woningmarkt in Groningen lijkt een stimulans om in het aardschokgebied te gaan wonen. De hoge prijzen in de Stad dreven aanvankelijk kopers naar de direct aan Groningen grenzende gemeenten als Ten Boer, Winsum en Slochteren.

Smit: ,,Maar ze kijken niet meer alleen naar de eerste ring. Eemsmond is bijvoorbeeld ineens heel populair geworden. Daar komt nu plotseling dertien procent van de kopers ‘van buiten’. Het is natuurlijk ook een heel aantrekkelijk gebied: een mooie natuur, goede infrastructuur en de stijl van de huizen. Je weet niet of die ontwikkeling doorzet. Maar misschien zie je volgend jaar hetzelfde in Delfzijl en Appingedam gebeuren. Wat ook gunstig werkt voor het potentieel ten opzichte van de oververhitte gebieden: daar hebben starters door de hoge prijs geen kans en verdwijnen van de markt. In het aardschokgebied komen zij nog ruimschoots aan bod.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.