Woningmarkt lijdt fors onder de aardbevingen

De huizen in Loppersum zijn sinds de beving in Huizinge (2012) 13,5 procent goedkoper geworden. Bovendien staan huizen langer te koop.

Dat blijkt uit onderzoek van de Groninger masterstudent Jelle Boes. Hij onderzocht voor zijn opleiding Vastgoedkunde waarom mensen ondanks de aardbevingen er toch voor hebben gekozen om een woning in de gemeente Loppersum (in het hart van het bevingsgebied) te kopen.

,,Er is tot dusver vooral onderzoek gedaan naar de vertrekkende inwoners als gevolg van de aardbevingen. Maar een studie naar de verhuisbeweging richting deze regio ontbreekt nog. Daardoor is onduidelijk wie de mensen zijn die verhuizen naar Loppersum en wat hun motieven zijn’’, aldus de onderzoeker.

Boes, die alleen gebruik maakte van de gegevens van NVM-makelaars in het gebied, becijfert dat er sinds 2009 in Loppersum 391 huizen van eigenaar verwisselden. De meeste kopers zijn afkomstig uit de provincie Groningen. Slechts 25 komen niet uit Groningen. Na de klap van Huizinge waren er nog maar vijf kopers van buiten de provincie die het aandurfden een woning in Loppersum aan te schaffen.

Zoals verwacht pakken de bodemschokken niet onverdeeld gunstig uit voor de woningmarkt. Niet alleen staan huizen er 118 dagen langer te koop sinds de beving in Huizinge – de gemiddelde verkooptijd van een woning is er nu 383 dagen – ook is de prijs gedaald met bijna 20.000 euro tot gemiddeld 166.000 euro.

Kopers geven verschillende beweegredenen waarom ze toch naar de regio zijn gekomen. De belangrijkste daarvan zijn de grootte van de woning (’Voor hetzelfde geld heb je in ruil voor een beetje aardbevingsrisico een grotere woning’), het krijgen van werk in de omgeving, of een relatie dan wel een echtscheiding. Veel kopers geven ook aan opgegroeid te zijn in deze streek of er familie te hebben.

Ruim 80 procent van de kopers heeft een aardschok gevoeld en een derde is daarvan geschrokken. ,,Maar een bijna net zo groot deel gaf aan dat de bevingen hen helemaal niets deden.’’

De helft van de nieuwkomers verwacht overigens geen schade in de toekomst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.