Woningnood vluchtelingen

Zesduizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning die eigenlijk voor 1 januari een woning hadden moeten hebben, wachten nog altijd op een huis.

Dat blijkt uit de recente cijfers van het landelijk Platform Opnieuw Thuis (POT). Daarin zitten vertegenwoordigers van woningcorporaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de rijksoverheid. Het POT stimuleert en helpt gemeenten bij het huisvesten van statushouders.

20.000 vluchtelingen
Elke gemeente heeft de taak een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Aan die taakstelling wordt lang niet altijd voldaan. Daardoor, en door de enorme instroom van vluchtelingen, stonden medio dit jaar 20.000 vluchtelingen op de wachtlijst.

Om die achterstand weg te werken, werd het POT opgericht. Dat maakte afspraken met gemeenten over het wegwerken van de wachtlijst voor 1 januari. ,,We hebben in verschillende provincies bijeenkomsten georganiseerd met onder anderen vertegenwoordigers van gemeenten'', vertelt Fred Allers, woordvoerder van het POT.

Huisvesting
Dat resulteerde erin dat voor ongeveer 14.000 statushouders een woning werd gevonden. Met het ingaan van de kerst zaten 6000 statushouders nog altijd te wachten op huisvesting, onder meer in asielzoekerscentra.

Voor het Noorden geldt dat de provincie Groningen voor 1 januari eigenlijk nog 198 personen moet huisvesten. De gemeenten in Friesland moeten nog voor 242 statushouders een woning vinden, die in Drenthe 289 (de provinciale cijfers zijn die per 1 december).

Gezinnen
De 6000 die nog onder dak moeten worden gebracht, komen bovenop de statushouders van 2016 waarvoor een woning moet worden gevonden. ,,De gemeenten krijgen na 1 januari een nieuwe taakstelling. Voor de eerste helft van 2016 gaat het opnieuw om 20.000 personen'', zegt Allers. ,,Door de grote instroom komen er immers steeds nieuwe statushouders bij. Het gaat trouwens niet om 20.000 woningen omdat er ook gezinnen bij zijn.''

De woordvoerder benadrukt dat het POT geen sancties kan opleggen als gemeenten niet aan hun verplichting voldoen. Een provincie kan dat wel.

Lees ook: Woningbouw in Tynaarlo op stoom

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.