Woonarken over weg naar Paterswoldsemeer

Bijzonder transport over de Meerweg donderdagmorgen. Drie woonarken worden uit het Noord-Willemskanaal getakeld en over de Meerweg naar het Paterswoldsemeer vervoerd.

De Meerweg van Haren naar Paterswolde is daarom tot 12 uur vanmiddag gestremd tussen restaurant de Paalkoepel zeilclub VWDTP. Voetgangers en brom- en fietsverkeer kunnen er wel langs.

De woonarken worden met opleggers vervoerd naar het parkeerterrein tussen restaurant de Paalkoepel en VWDTP. Daar worden de woonarken in het Paterswoldsemeer getakeld.

Vanuit Urk zijn de woonarken afgelopen week via de stad Groningen over het water versleept. Daarna worden ze op zo’n 1,5 kilometer naar de uiteindelijke plek gesleept ten westen van de Groningerweg. De recreatiewaterwoningen wegen zo’n 80 ton.

De drijvende woningen zijn 6,5 meter breed, 11,5 meter lang, hebben een woonoppervlak van 120 vierkante meter. De waterwoningen zijn gebouwd door ABC Arkenbouw in Urk naar een ontwerp van Jas Architecten uit Paterswolde. De opdrachtgever is de familie Split uit Eelderwolde.

De arken krijgen een plek in het gebied In de Leegte tegenover de Elsburger Onlanden. In dat gebied stonden ooit recreatiewoningen op zeven percelen. De woningen zijn verdwenen omdat er sprake was dat de ecologische verbindingszone hier aangelegd zou worden. Die is echter in westelijke richting verschoven. Vier van de zeven percelen zijn inmiddels bij een particulier in eigendom. Omdat het gebied als natuurgevoelig is aangemerkt hebben overheden, Meerschap en natuurbeschermingsorganisaties gesteld dat vervangende nieuwbouw alleen via woonarken mocht plaatsvinden. De woningen hebben een recreatieve bestemming. Permanente bewoning is er niet toegestaan.

Foto’s: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.