Woongroep Marenland trekt boetekleed aan voor schimmelwoningen in Appingedam

De huizen in de Pieter Veningastraat en Gerrit Raapstraat in Appingedam zijn toe aan een opknapbeurt. Foto: DvhN

‘Deze woningen worden al te lang niet goed onderhouden. Dat spijt ons’. Directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland biedt zijn excuses aan in een brief aan de bewoners van de Gerrit Raapstraat en de Pieter Veningastraat in Appingedam.

In de brief geeft Woongroep Marenland aan maatregelen te nemen in het eerste kwartaal van 2020. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van technische ventilatie en het verwijderen van schimmel.

,,Welke maatregelen we precies nemen, is afhankelijk van elke individuele situatie. Het is dus maatwerk’’, zegt een woordvoerder van Woongroep Marenland.

In januari 2020 start de corporatie met het opstellen van een verbeterplan. Dat verwachten ze uit te voeren in 2021.

Schimmel en tocht

De huizen in de twee Damster straten verkeren in belabberde staat. De twee-onder-een-kapwoningen tochten en er groeit bij veel inwoners schimmel op de muren. Bijna zeven jaar geleden kregen de inwoners een brief dat de huizen toe waren aan een opknapbeurt, maar in 2015 bleek dat de huizen mogelijk gesloopt of versterkt moeten worden. Sindsdien is er niets aan de woningen gedaan.

Bewoonster Anja Rijkens (51) slaapt vanwege de schimmel al drie jaar op de bank van haar huurwoning, in plaats van in haar slaapkamer. Marcel Dijkema (48) vertelde hoe hij, als hij bezoek krijgt, naarstig probeert de muffe geur in huis te maskeren met geurkaarsen.

Stookkostenvergoeding

Dijkema (48) en zijn buurman Jürgen Romeling (38) besloten vorige week in actie te komen. Ze spraken met andere bewoners in de twee straten en gingen om tafel met Woongroep Marenland. Ze eisten een stookkostenvergoeding, maar kregen nul op het rekest.

Dijkema is blij dat Marenland maatregelen neemt, maar vindt de beloften nogal mager. ,,Ze geven ons iets waar we al jaren recht op hebben, dus eigenlijk geven ze niets.’’ Rijkens ziet de maatregelen van Marenland als een doekje voor het bloeden.

Nog steeds onduidelijkheid over de versterking

Of de huizen versterkt moeten worden is nog altijd onduidelijk, blijkt uit de brief die de bewoners donderdag in de bus kregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen