Wordt moed van Winsum beloond of afgestraft?

Het uur u voor de herindeling in Noord-Groningen nadert. Het is een tactisch spel dat door sommige bestuurders vernuftig wordt gespeeld. Maar wie van de bestuurders is het meest strategisch en doortrapt?

Na jarenlang gesoebat lijkt het er nu dan toch echt van te komen: Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond gaan in 2019 samen een gemeente vormen. Met steun van het provinciaal bestuur zijn alle voorbereidingen voor deze kleinschalige herindelingsvariant (rond de 60.000 inwoners) begonnen.

G7 ‘next best’

De medewerking van drie van de vier toekomstige fusiepartners lijkt heel ruimhartig, maar schijn bedriegt. De bestuurders in Bedum, De Marne en Eemsmond lieten er lang geen misverstand over bestaan: hun voorkeur gaat uit naar een veel grootschaliger herindeling. Behalve de vier BMWE-gemeenten doen in dit zogenoemde G7-model ook Delfzijl, Appingedam en Loppersum mee. Deze variant is nog steeds niet van tafel. Als deze grootschalige variant er komt, ontstaat een supergemeente van rond de 100.000 inwoners in Noord-Groningen.

Om aan alle meningsverschillen een eind te maken en tot een oplossing te komen riep de provincie de te herindelen gemeenten op over hun eigen schaduw heen te stappen. Dat hebben Bedum, De Marne en Eemsmond gedaan. Ondanks hun nadrukkelijke voorkeur voor de grootschalige G7 kwamen ze fusiepartner Winsum tegemoet door de bereidheid te tonen de BMWE-fusie alvast in de steigers te zetten. Maar ook Winsum toonde zich compromisbereid. Zij stemde in met de megavariant G7 als een soort optie ‘next best’. Tot nu toe weigerde Winsum een ‘tweede voorkeur’ te geven.

Delfzijl tegen en Loppersum aarzelt

Omdat Delfzijl, Appingedam en Loppersum hopeloos verdeeld zijn over een te kiezen herindelingsvariant Appingedam wil de G7, Loppersum en zeker Delfzijl vinden zo'n megagemeente veel en veel te groot hebben Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond elkaar gevonden. Die ene BMWE-gemeente lijkt er dus te komen. Maar er zit nog wel een addertje onder het gras. Want ondanks de verregaande staat van verloving waarin de BMWE-partners verkeren, verklaarden Bedum, De Marne en Eemsmond recentelijk toch nog openlijk de liefde aan ook Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

De burgemeesters Henk Bakker (Bedum), Koos Wiersma (De Marne) en vooral Marijke van Beek (Eemsmond) nodigden Delfzijl, Appingedam en Loppersum van harte uit alsnog aan te haken bij BMWE. Met de provincie spraken zij af dat deze drie gemeenten tot medio september tijd krijgen mee te doen. Appingedam is uiteraard geen probleem. Zij ziet in dat geval alsnog haar voorkeursvariant variant G7 gerealiseerd. Maar Delfzijl is mordicus tegen. En omdat Delfzijl tegen is, blijft ook Loppersum aarzelend.

Tweede keus voor Winsum

Komen Delfzijl, Appingedam en Loppersum deze zomer alsnog over de brug richting G7, dan zijn de druiven voor Winsum zuur. Zonder het ooit echt te hebben gewild, wordt Winsum dan alsnog het grootschalige G7-model ingetrokken: de monstergemeente waar zij zich zo lang fel tegen verzette. Als het zover komt, moet gezegd: dan hebben Bedum, De Marne en Eemsmond het herindelingsspel in hun eentweetje met de provincie slim gespeeld door Winsum een ‘tweede keus'’te ontlokken.

Het is zonneklaar: het uur U voor de herindeling in Noord-Groningen nadert. Volgende maand moet blijken of de moed van het zo loyale Winsum wordt beloond door haar taboe omtrent de G7 in te trekken waardoor de weg vrij werd gemaakt naar BMWE. Als Delfzijl en Loppersum wél bewegen, wordt de loyale houding van Winsum lelijk afgestraft. In dat geval zijn de Winsumer burgemeester Rinus Michels en de zijnen in hun nette pakken genaaid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.