Workshops breken Grafisch Museum Groningen op

Het voorbestaan van GRID, het Grafisch Museum in Groningen, staat op het spel nu gemeente en provincie een streep dreigen te zetten door een subsidie van 2,8 ton.

Directeur Fronique Oosterhof van GRID reageert verbijsterd. ,,Het college van de gemeente en Gedeputeerde Staten van de provincie leggen het advies van de Kunstraad naast zich neer.’’ Die adviseerde positief over een jaarlijkse subsidie van 40.000 euro door de gemeente en 30.000 euro van de provincie over een periode van vier jaar.

Doe-museum

Volgens gemeentelijk woordvoerder Derk Moor is GRID sinds de verhuizing in oktober vorig jaar van de Rabenhauptstraat naar de Sint Jansstraat meer in een ‘doe-museum’ veranderd. ,,Het legt zich meer toe op workshops en cultuureducatie. De gemeente subsidieert op basis van erfgoed.”

Bovendien zijn er volgens het college genoeg andere instellingen die cultuureducatie bieden.

Maar het museum hield ook in de Rabenhauptstraat workshops. Moor: ,,Klopt, maar het museum is in verhouding minder aan permanente erfgoedtentoonstellingen gaan doen, waardoor de grond onder de subsidie wegvalt. Het college staat overigens open voor nieuwe plannen, maar dan betreft het incidentele subsidies.’’ Oosterhof: ,,Het is geen kwestie van meer of minder erfgoedtentoonstellingen. We hebben maar één permanente tentoonstelling. Dat was altijd al zo.’’

Verhuizing

Het college wijst er in zijn afwijzing ook op dat met de verhuizing de exploitatiekosten zijn gestegen, maar dat GRID door de verkoop van het oude pand prima in staat is die te betalen.

In 1989 droeg de gemeente het monumentale pand aan de Rabenhauptstraat voor een gulden over aan het museum. De opbrengst van de verkoop was 475.000 euro.

Het museum verhuisde in oktober vorig jaar naar de Sint Jansstraat, omdat het meer bezoekers wil trekken. In 2014 kwamen er in totaal tussen de vier- en vijfduizend bezoekers. Het museum trekt sinds de verhuizing duizend bezoekers per maand.

Lange termijn

Oosterhof vraagt zich hardop af of het museum deze klap op de lange termijn te boven komt. ,,Natuurlijk hebben we de verkoopopbrengst en de entreegelden nog, maar er is bijna geen museum dat zonder overheidssteun kan.’’

De gemeenteraad en de provincie beslissen in het najaar. Oosterhof: ,,Het is nog geen gelopen race. We zijn een onlinepetitie begonnen.’’

GRID is bezig met een project waarbij verhalen in tekst en film over de geschiedenis van de grafische industrie worden verzameld. Volgens Oosterhof is dit project nog niet van de baan.

menu