Wratziekte vastgesteld op landbouwpercelen in gemeente Stadskanaal. Hier mogen nu 20 jaar geen aardappelen geteeld worden

Aardappel besmet met wratziekte. Foto: NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met wratziekte vastgesteld op twee landbouwpercelen in de gemeente Stadskanaal.

Aanleiding voor onderzoek op deze percelen was de vondst van knollen met wratten in een partij aardappelen die afkomstig was van deze percelen.

De besmette partij en de besmette percelen zijn van één teler. Het besmette areaal betreft in totaal bijna 8 hectare en de afstand tussen beide percelen is ongeveer 3 kilometer. De oorzaak wordt nog onderzocht.

Twintig jaar geen aardappelen telen

De gevolgen zijn vooral economisch. Op de besmette percelen mogen 20 jaar geen aardappelen meer geteeld worden. De schimmel is niet schadelijk voor mensen of dieren.

Niet meer vondsten

De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van wratziekte in een straal van 5 kilometer rondom beide besmette percelen. Hierbij zijn percelen en zeefgrond geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van wratachtige structuren. Dit heeft niet geleid tot meer vondsten.

menu