Vijftig mille ving het jacht Ecolution omdat het goede dingen zou brengen voor Den Helder. Er kwamen slechts enkele schoolklassen aan boord, daarna verdween het schip in 2017 met de Noorderzon.

Een kenmerk van schepen is dat ze zo het anker kunnen lichten en snel naar andere oorden vertrekken. Het ooit door astronaut Wubbo Ockels in de vaart gebrachte schip Ecolution ligt nu in de haven van Lauwersoog. Het is groen geschilderd en wordt dankzij een dikke subsidie geschikt gemaakt voor het varen op waterstof. Dit past in de duurzaamheidsgedachte achter het jacht.

Dat duurzaamheidsethos werd vier jaar geleden ook uitgedragen toen de Ecolution in het werfkanaal van Willemsoord in Den Helder afmeerde. Ter hoogte van restaurant Stoom bracht havenwethouder Edwin Krijns een bezoek aan het jacht.

Visitekaartje voor Den Helder

De crew van de Ecolution vertelde de bestuurder over het ’innovatieve en duurzame initiatief Joint Venture Earth’. Het schip kon op Willemsoord worden omgebouwd zodat het geen giftige stoffen meer zou uitstoten. Ook zou het naast het toen splinternieuwe marineschip Karel Doorman gaan liggen. ’Reden voor het college van B en W om dit initiatief te sponsoren’, citeerde de Helderse Courant het voornemen van de gemeente.

Havenwethouder Krijns liet in mei 2017 optekenen: „We steunen de plannen van Joint Venture Earth graag. Niet alleen omdat we natuurlijk hun doelen een warm hart toedragen, maar ook omdat het zoveel kansen biedt voor ons, het onderwijs en de ondernemers in Den Helder.”

Wethouder Lolke Kuiper, die Willemsoord in zijn portefeuille had, was lovend „Het energiezuinige schip is een mooi visitekaartje voor onze maritieme stad”, meende hij destijds. „Tijdens Sail eind juni zal het vast één van de publiekstrekkers worden.”

Tijdens Sail al geen publiekstrekker meer

Het enthousiasme was genoeg om de gemeentekas te openen en 50.000 euro over te schrijven op de bankrekening van Ecolution. Maar tijdens Sail was het schip al geen publiekstrekker meer, weet raadsnestor Frans Klut. Hij zegt nu: „Het klopt dat het schip snel weg was, want toen ik aan boord wilde kijken, was hij al weer verdwenen. Helaas, want er waren kennelijk veel technische snufjes te zien aan boord.”

Havenondernemer Eef van den Broek noemt de wijze waarop de gemeente met gemeenschapsgeld is omgegaan zeer bedenkelijk: „Het schip is gewoon met de Noorderzon vertrokken nadat de subsidie gevangen was. Ik heb later aan een bestuurder gevraagd wat er eigenlijk voor tegenprestatie geleverd is. ’Enkele schoolklassen hebben een rondleiding gehad’, was het wel zeer magere antwoord. Triest is dat.”

De vraag is of er ooit verhaal is gehaald door de gemeente bij de partij achter Ecolution. De toen verantwoordelijke wethouder Krijns en Kuipers zijn al lang uit het college verdwenen. Beiden is gevraagd te reageren op de kwestie Ecolution. Tot nu toe zonder resultaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen