De Groningse Oosterparkwijk, vroeger een ruige volksbuurt, is ontdekt door jonge tweeverdieners. Door deze yuppen verandert de buurt flink.

Ja, dat bouwproject aan de overkant. Ans Slot werpt een norse blik naar buiten. Op de bouwplaats, tegenover haar huis legt projectontwikkelaar Van Wijnen de laatste hand aan ‘Go East’, een groot wooncomplex aan de Groningse Zaagmuldersweg op de locatie van het Oosterparkstadion.

Wat ze er van vindt? ,,Aan ons is niks gevraagd.’’ En hadden ze het wel gedaan, het Oosterparkstadion was toch niet teruggekeerd.

Twintig jaar verandering

De Oosterparkwijk is flink aan het veranderen. In de afgelopen twintig jaar hebben woningcorporatie Nijestee en de gemeente Groningen gedeeltes van de wijk gerenoveerd en verkocht. Daar bleek vraag naar. Net als in de Amsterdamse Jordaan, ontdekten yuppen de gerenoveerde huizen in, bijvoorbeeld het Blauwe Dorp. In deze buurt van de Oosterparkwijk wonen nu voornamelijk jonge tweeverdieners.

Deze nieuwe bewoners drinken op een zomeravond graag een biertje maar dan op een terras in het centrum en niet in ‘Bar Gezellig’ of, samen met de buren, op de stoep. De ‘oorspronkelijke’ Oosterparkers zien hun volkswijk veranderen. De oude en de nieuwe Oosterparkers leven vlak bij elkaar in de buurt, maar zien elkaar vooral in de supermarkt.

Minder contact

In elk tuintje in het Blauwe Dorp ziet Henk Bolhuis wel een bankje staan, ,,maar er zitten nooit bewoners op. Die zitten in de achtertuin.’’ Niet dat hij recht van spreken heeft. Hij woont immers pas 35 jaar in de wijk. Zijn vrouw Betty, dat is een echte Oosterparkse. Zij werd in 1948 geboren in de Irislaan en woont er op haar 68e nog steeds maar dan wel een paar huizen verderop.

,,Die nieuwe bewoners komen overal vandaan’’, zegt Henk Bakker. ,,Ze werken allebei en hebben dus geen tijd om met de buren te kletsen. Bovendien zijn ze toch wat anders groot geworden dan zij’’, en hij wijst naar zijn vrouw. ,,Iedereen in de wijk kende elkaar eigenlijk. Als je eten had, bracht je het naar de overburen toe.’’

Andere reputatie

De wijk wordt hip, ziet ook Miranda Dontje, projectleider van WerkPro. Zij werkt in buurtcentrum het Treslinghuis en helpt Oosterparkers met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. ,,Dit was een volkswijk met een stevige reputatie maar inmiddels is het een moderne schilwijk.’’

Over de inmenging van buitenaf: ,,Men leeft hier vreedzaam met elkaar, maar mengt het? Nee. De mensen die met hun kinderen in de speeltuin aan de chiquere Gerbrand Bakkerstraat spelen, zullen raar opkijken als daar iemand uit de Zonnebloemstraat komt en andersom geldt dat ook.’’

Mix van mensen

De grootste verandering is De Velden. Op de plek waar vroeger FC Groningen trainde en voetbalde, is in een paar jaar tijd een nieuwe wijk uit de grond gestampt. Op dit moment legt projectontwikkelaar Van Wijnen de laatste hand aan Go East, een modern en aardbevingsbestendig wooncomplex met 34 appartementen en 26 ‘stadsvilla’s’. De bouwers over hun project: ‘Urban living. Geef je leven een boost in de Oosterparkwijk.’

Daar waren ze twintig jaar geleden niet mee weggekomen. Toen begon de roep om wijkvernieuwing. Men was zat van de overlast van met name junkies. Zij moesten de wijk uit en er moesten nieuwe, jonge gezinnen worden binnengehaald. Henk Raatjes, inmiddels directeur vastgoed van Nijestee, was eind jaren negentig betrokken bij de renovatie. Nijestee bezit zo’n 45% van de 6700 woningen in de wijk. ,,Wij wilden en willen nog steeds een goede mix van mensen in de wijk hebben.’’

loading

Een artist's impression van de stadsvilla's en de appartementen die worden gebouwd op de plek van het Oosterparkstadion.

Vernieuwing op z'n Oosterparks

Er kwam een plan. ,,We noemden het ‘Wijkvernieuwing op z’n Oosterparks’’’ zegt Harry Poelman. Hij was één van de ambtenaren die eind jaren 90 aan de slag ging in de wijk. ‘Op z’n Oosterparks’ betekent: ‘in overleg met de buurtbewoners’. Want, merkten de plannenmakers gedurende het proces, als Oosterparkers het ergens niet mee eens zijn, laten ze dat merken.

Zij begonnen in 1999 met de Gerbrand Bakkerstraat. ‘Een no go area’ herinnert Raatjes. ‘Vol met junks’ zegt Harry Poelman. De oude huurders kregen een verhuispremie en een nieuw huis. Nijestee maakte van de 365 kleine huizen 220 grote. Inmiddels staat een huis in de straat voor 350.000 euro op Funda.

In 2009 deden ze hetzelfde met het Blauwe Dorp. Nijestee isoleerde de huizen, knapte ze op en verkocht er een groot deel van. Inmiddels is het buurtje, in het zuidoosten van de wijk, populair onder kunstenaars en muzikanten. Een huis met tuin heb je voor 150.000 euro en het centrum van Groningen is vlakbij.

Toentje

Aan de uiterste oostkant van de wijk, langs het Van Starkenborghkanaal, werden de oude loodsen gesloopt en bouwde Nijestee moderne huizen en appartementen. Moderne stadsboeren ploegden ongebruikte grond om tot de tijdelijke stadstuin ‘Toentje’ die inmiddels honderd meter is opgeschoven.

In totaal verkocht Nijestee de afgelopen twintig jaar ongeveer 1000 sociale huurwoningen in de wijk. Er werden 570 weer teruggebouwd, bijvoorbeeld in de nieuwe buurt De Velden.

FC Groningen

Henk en Ans Slot zagen het allemaal gebeuren. Links, rechts en boven hen wonen studenten en tegenover hen komen straks de nieuwe bewoners van Go East. Vroeger dronken ze met hun buren een biertje voordat de wedstrijd van FC Groningen begon. ,,Maar de sfeer is helemaal weg’’, treurt Ans.

Eén traditie hebben ze niet opgegeven. Wanneer FC Groningen een thuiswedstrijd speelt, hangt Henk de vlag uit: een stil protest tegen de sloop van het Oosterparkstadion. Vervolgens gaat Ans naar FC Groningen. Henk blijft thuis en bekijkt de wedstrijd op televisie. Hij is nog nooit in het nieuwe stadion geweest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen