Ze kan haar koffers weer pakken. Opnieuw gaat de Groningse oud-gedeputeerde Yvonne van Mastrigt aan de slag als waarnemend burgemeester. Deze keer in de Utrechtse gemeente Woudenberg.

Het is voor de vierde keer op rij dat Van Mastrigt tijdelijk aan de slag gaat als burgemeester. De laatste keer in de gemeente Stadskanaal, waar ze flink aan de bak kon. Al enkele maanden na haar aantreden ontstond enige ophef over de plotselinge opvang van vijftig deels met corona besmette asielzoeker uit Delfzijl in Musselkanaal. De inwoners stonden op hun achterste benen, maar na goed overleg luwde de storm al snel.

‘Bestuurlijke invaljuf’

Voor Stadskanaal werkte Van Mastrigt als burgemeester tijdelijk in de gemeenten Stigtse Vecht (2018-2020) en Hoorn (2015-2016). De inwoner van Winsum, die eerder alle kabinetschefs van de provincies in Nederland had laten weten dat er een ingewerkte burgemeester werkloos thuis zat, is verslingerd aan wat zij ‘een fascinerende hondenbaan’ noemt. ,,Op school heb je de invaljuf, ik ben een bestuurlijke invalkracht.’’

Voordat Van Mastrigt zich stortte op het waarnemerschap, was ze gedeputeerde in de provincie Groningen (2012-2015), burgemeester van Hoogezand-Sappemeer (2009-2012) en Winsum (2009-2012). In Woudenberg kan zij na de beëdiging op 1 juni een half jaar aan het werk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen