Zachte winter: 41 miljoen kilo zout op de wegen

Met het voorjaar op de kalender, heeft Rijkswaterstaat de balans van de afgelopen zachte winter opgemaakt. Er werd de afgelopen maanden 41 miljoen kilo zout op de wegen in Noord-Nederland gestrooid.

Een kwart van al dat zout werd tijdens de ijzeldagen uitgereden. De gladheid werd bestreden met 542 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers en 2 Firestorms. Er werden 9774 ritten gereden waarbij er 737.000 kilometer op de teller kwam. Dat is 17 keer de wereld rond. Toch was het een ‘slappe’ winter. In december was inzet van de strooiwagens helemaal niet nodig. Dat is nog niet eerder voorgekomen.

Rijkswaterstaat is deze winter geen moment bang geweest dat de hoeveelheid zout op zou raken. De winter werd ingegaan met 200 miljoen kilo op voorraad.

Nu lijkt 41 miljoen kilo strooizout veel maar het kan nog royaler. In de winter van 2014/2015 werd 77 miljoen kilo over de Noordelijke wegen verspreid. En in de strenge winter van 2012/2013 toen de temperatuur geregeld onder nul dook, werd liefst 130 miljoen kilo strooizout verspreid. De winter van van 2013/2014 spaarde de zoutvoorraad want toen werd slechts 14 miljoen kilo uitgereden.

11 miljoen kilo tijdens ijzeldagen
Begin januari gaf het KNMI code rood af voor de ijzel in Noord-Nederland. In deze maand is in Groningen, Friesland en Drenthe 11 miljoen kilo zout gestrooid. De Firestorms zijn ingezet op de wegen in Groningen en Drenthe op de A28, A37 en de N33. De website ‘Rijkswaterstaat strooit’ werd tijdens de ijzeldagen bekeken door 85.000 unieke bezoekers. Op die site was te zien waar de strooiwagens op pad waren.

Nu de koude periode achter de rug is, blikt Rijkswaterstaat alweer vooruit naar de volgende winter. In september en oktober wordt het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.