Groningse kunstenaar landt eindelijk zijn zadenraket op thuisbasis in Groningen: 'Tóch nog gelukt'

Eindelijk is hij geland op Groningse bodem: de zadenraket van kunstenaar Jos Volkers.

Donderdagavond leverde de Groninger zijn 14 meter lange replica van een Duitse V2-raket alsnog op een dieplader af bij kunstplatform NP3/MOBi op het Suikerterrein in de stad. De rit vanuit Roemenië waar Volkers zijn kunstwerk bouwde, duurt normaal gesproken drie dagen. Dat werden er tien omdat hij lang moest wachten op toestemming voor het transport door Oostenrijk.

Bioremediating Missile: ‘grootste zadenbom ter wereld’

,,Tóch nog gelukt’’, verzucht Volkers bij aankomst in Groningen. Daar is zijn raket vanaf woensdag 29 juli twee weken lang te zien bij NP3/MOBi om daarna op tournee te gaan langs onder meer Amsterdam en Enschede. Naar eigen zeggen is zijn Bioremediating Missile de grootste ‘zadenbom’ ter wereld.

Volkers vulde zijn raket uit duurzame materialen met zaden en sporen die hij verzamelde in de Roemeense Karpaten, een van de laatste intact gebleven ecosystemen van Europa. Met zijn kunstproject wil hij wijzen op de ecologische crisis die volgens hem de wereld bedreigt en op de mogelijkheden en onmogelijkheden om het tij nog te keren.

Onderweg veel bijval voor ecologische ‘ruimtemissie’

Alleen al de reis leverde Volkers veel bijval op voor zijn ecologische ‘ruimtemissie’. ,,Vooral in alle plattelandsdorpjes waar we in Roemenië doorheen moesten.’’ De laatste etappe vanuit Duitsland, met een tussenstop in Vlagtwedde, verliep vlekkeloos. Wel blijkt het gebruik van biologisch afbreekbare materialen ook zo zijn nadelen te hebben. Bij het oponthoud in Oostenrijk zorgde zware regen voor forse maar herstelbare schade.

menu