Zak peroxide spoelt aan op Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog is donderdagochtend peroxide aangespoeld. Dat meldt boswachter Cynthia Borras op Twitter.

Van de 270 containers die woensdag overboord sloegen op de Noordzee bevatten in ieder geval drie organische peroxide, maakte de Kustwacht woensdag al bekend. Voor de stof werd veelvuldig gewaarschuwd. Aanraking zorgt voor brandblaren.

Het gaat om een zak van 25 kilo, bevestigt de Veiligheidsregio. De brandweer heeft hem veiliggesteld. Het is nog niet bekend om wat voor soort peroxide het gaat.

Waarschuwing

Van de 270 bij Borkum overboord geslagen containers bevatten er drie vaten met organische peroxide. De Kustwacht waarschuwt voor deze stof. Waarom?

Volgens hoogleraar chemie Adri Minnaard van de Rijksuniversiteit Groningen is organische peroxide een stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic. Bij aanraking met de stof kan dit leiden tot verwondingen.

,,Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt’’, meldt een woordvoerder van de Kustwacht.

Bel 112 als containers gezien worden

De drie containers zijn nog niet gelokaliseerd. Volgens de Kustwacht gaat het om een gele, een blauwe en een roestbruine container met de nummers MSCU3713629, CXDU2077321 en TCLU41747408.

De Kustwacht roept jutters op direct 112 te bellen als de containers gezien worden en op afstand te blijven.

Overigens is het de vraag of de containers aanspoelen. Door hun gewicht is het goed mogelijk dat ze gezonken zijn naar de zeebodem.

  • Containerschip
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.