Zanger Harry Niehof uit Groningen schrijft protestsong over Chun Yan, de man die niet bestaat. Bekijk hier de videoclip

Boosheid, onbegrip, ‘het kan niet langer zo’. Die gedachten schoten keer op keer door het hoofd van zanger Harry Niehof, toen hij de verhalen las over Chun Yan, de man die ‘niet bestaat’. Niehof schreef er een liedje over en nam een bijpassende clip op. Boven op het dak van het Forum.

Dag Harry, je hebt een ware protestsong geschreven, of niet?

,,Ja, daar komt het wel op neer.”

Waar kennen wij jou ook alweer van?

,,Ik maak al een jaar of achttien liedjes in de Groninger streektaal. Die vullen inmiddels zo’n acht cd’s.”

Wat greep jou zo aan in het verhaal van Chun Yan?

,,Ik volg de stukken over hem van verslaggever Rob Zijlstra in Dagblad van het Noorden en toen ik het tweede verhaal las, dacht ik al ‘daar wil ik iets over schrijven’. Los van het menselijk drama grijpt mij vooral de grenzeloze onwil aan, evenals die muur van bureaucratie waar zo’n jongen tegenaan loopt. Die onmenselijke situatie maakt mij zo boos en die stel ik aan de kaak.”

En schudde je de tekst dan zomaar uit je mouw?

,,Nee, aanvankelijk was dat best moeilijk. Eerst begon ik met elementen uit zijn verhaal te spelen om daar een tekst op te schrijven, maar dat is bij elkaar natuurlijk veel te groot. Bijna een roman. Toen bedacht ik ineens de regel ‘Alles wat hij van u vraagt is een leven zwart op wit’. Dát is waar het om gaat. Het kost een simpele pennenstreek om die jongen een leven te geven. En waarom gebeurt dat niet? Zelfs onze burgemeester kan niets meer doen dan pleisters plakken. Het schiet geen zak op. Met die boosheid schreef ik het nummer vrij vlot af.”

loading

Welke boodschap staat voor jou centraal?

,,Ik wilde Chun Yans verhaal heel concreet opschrijven, zodat het gelijk wat doet met mensen die het liedje horen. Enerzijds hoor je zo’n ambtenaar met een vormelijke kop zeggen ‘ja, hier kan ik ook niets aan doen.’ En anderzijds wilde ik het ook algemeen houden. Er zijn veel meer mensen zoals Chun Yan die tussen wal en schip vallen, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen.”

De tekst is best wel cynisch, toch?

,,Eigenlijk zet ik mij juist af tegen cynisme, omdat ik dat in algemene zin zo negatief vind. Het biedt geen opening voor een verhaal. Maar in dit geval… ja, nu je het zo zegt, dat klopt inderdaad wel. Kennelijk is door mijn boosheid het cynisme erin geslopen.”

Cynisme met een positieve boodschap?

,,Ja, dat vind ik wel wat. De toon van het liedje is heel serieus. De boodschap vind ik het belangrijkste en die moet zo goed mogelijk aan het voetlicht worden gebracht. Er moet iets gebeuren.”

Wat deed je besluiten om er ook een clip bij te maken?

,,Nou, dat heb ik niet bedacht, maar Dagblad van het Noorden ! Toen Rob Zijlstra hoorde dat ik een liedje had geschreven, ging het balletje bij de krant rollen en ontstond het idee voor een clip. Die hebben we in de afgelopen weken opgenomen.”

Wat zien we in die clip?

,,Ik ben zowel de verteller die het verhaal op het dak van het Forum vertelt, als de ambtenaar die streng tegen Chun Yan zegt dat ‘ie buiten de boot valt. In eerste instantie wilde ik die ambtenaar helemaal niet spelen, maar dat leek de makers van de clip juist wel een leuk idee. Dus ik heb een ander pak aangetrokken, met een suffe stropdas, en we hebben in een suf kantoortje dat deel opgenomen.”

Wat hoop je met je liedje en clip te bereiken?

,,Alle publiciteit is welkom. Niet voor mij, maar voor de inhoud van mijn liedje. Laat zoveel mogelijk mensen zich hierover opwinden. Hopelijk gaat heel Groningen op de stoelen staan en zeggen ‘dit kan niet langer, hier moeten we nu iets aan doen’. Of mijn liedje ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op andere gedachten kan brengen? Dat zou ik wel mooi vinden.”

loading

Heb je Chun zelf ook ooit ontmoet?

,,Nee, maar ik ben wel heel nieuwsgierig naar hem. Ik denk wel dat hij weet dat ik een liedje over hem heb gemaakt.”

Wat zou je tegen hem willen zeggen?

,,Dat ik hem heel veel sterkte wens met de voortgang. Ik hoop voor hem dat hij een status krijgt waardoor hij een leven kan krijgen en wat kan gaan doen.”

Zit Chun Yan op social media, voor zover jij weet?

,,Nee, geen idee. Eigenlijk is het heel suf dat ik dat helemaal nog niet heb gecheckt. Ik heb wel zijn naam gegoogeld, maar begreep dat Chun Yan in China een soort Jan Jansen is. Honderdduizend hits krijg je dan. Naast natuurlijk de verhalen van Rob Zijlstra.”

De man die niet bestaat deelt jouw clip op social media. Zie je dat al voor je?

,,Ja, haha, dat lijkt me heel goed. Maar het lijkt me wel duidelijk dat hij bestaat. Alleen niet op papier.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen