Zeefdrukker Willem Kolvoort maakte 500 posters voor poppodium Vera in Groningen

Willem Kolvoort wordt verrast met een taart door zijn collega’s in Vera vanwege zijn 500e zeefdruk.

Illustrator Willem Kolvoort maakte van zeefdrukken zijn ambacht. Voor zijn 500ste, die gisteren van de druktafel kwam, pakte hij flink uit.

Het is net ballet, vindt hij. „Heel meditatief. Je raakt ervan in trance. Voor je het weet ben je door een hele drukgang heen.”

Illustrator en zeefdrukker Willem Kolvoort (53) staat op de zolder van poppodium Vera in Groningen, achter de zeefdruktafel. Met de handigheid en het ritme van een routinier legt hij een voor een grote vellen papier op de tafel, waarna hij met een hendel van links naar rechts roze inkt door het zeefdrukraam drukt. En dat tientallen keren achter elkaar.

Extra veel kleuren

Het resultaat: zeventig keer de woorden The Beths gedrukt op evenzoveel vellen. The Beths, dat is de Nieuw-Zeelandse indiepop band die op 30 mei optreedt in Vera. De zeefdruk is een bijzondere: het is Kolvoorts 500ste. Eentje waarvoor hij flink uitpakte.

„Ik heb uitgepakt. Normaal gesproken maak ik posters met vier of vijf drukgangen. Voor deze gebruik ik er twaalf.” Dat betekent twaalf verschillende kleuren en voor elke kleur een aparte drukronde. Hij lacht. „Ik ben dus nog wel even bezig, tot vanavond laat.”

Naar Groningen voor Vera

Zijn eerste poster drukte Kolvoort in 1990, vers afgestudeerd aan Academie Minerva. „Ik liep al langer in Vera rond”, zegt hij. Het poppodium was zelfs een van de redenen dat de muziekliefhebber in Groningen neerstreek. „Op een dag zag ik op de agenda een leeg vakje bij de band Sylvia Juncosa. Ik heb een pennetje gepakt en mijn naam ingevuld. Maar ik had echt geen idee wat ik moest doen.”

Op sleeptouw genomen door collega’s maakte Kolvoort zich het ambacht spoedig eigen. „Ik houd van werk met snel resultaat”, zegt hij. „Zeefdrukken zijn sneller klaar dan bijvoorbeeld litho’s of houtsneden.”

Vissen, vogels of andere gekke beesten

Inspiratie voor zijn jubileumposter deed hij, als altijd, op in de muziek. Ook zijn voorliefde voor natuur is immer terug te zien in Kolvoorts zeefdrukken. Nooit zijn ze verstoken van vogels, insecten, vissen of andere gekke beesten. The Beths keren straks terug naar hun thuisland met een poster met daarop zangers Elizabeth Stokes en een pukeko, een inheemse Nieuw-Zeelandse vogel.

Ter ere van Kolvoorts jubileum is in de voorkamer van Vera een expositie te zien van zijn werk. Een feit waar de bescheiden zeefdrukker weinig woorden aan vuil maakt. Hij maakt gauw een wegwerpgebaar met zijn hand. „Dat hoeft niet in de krant, hoor.”

menu