Zeehondencentrum Pieterburen laat zwaar gewonde zeehond Ula inslapen

Ula voor behandeling. Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft een maandag opgevangen zwaar gewonde zeehond in moeten laten slapen. Het beestje, dat verstrikt was geraakt in een visnet, had enorme snijwonden op de rug, nek en pols.

Vrijwilligers van de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) slaagden er zondagavond op Schiermonnikoog in de in een visnet verstrikte zeehond te vangen. Het dier, dat al een week lang gezien werd tussen Ameland en Schiermonnikoog, was doodop het strand opgekropen.

De zeehond werd de volgende dag naar Zeehondencentrum Pieterburen gebracht, waar de enorme wonden op de rug, nek en pols werd schoongemaakt en behandeld. De boosdoener bleek een klein stuk nylon net te zijn.

Pols onherstelbaar beschadigd

Na twee dagen rust werd duidelijk dat de zeehond, inmiddels Ula - juweel van de zee - genoemd, haar pols helemaal niet gebruikte. Het team van dierenartsen en specialisten van het zeehondencentrum besloot daarom de wond onder narcose nader te inspecteren.

Vervolgens bleek de pols ernstig beschadigd. Pezen en spieren waren volledig doorgesneden en één bot was uit de kom.

Los van de pijn die het dier ervoer zou de voorpoot nooit meer kunnen herstellen. Omdat een zeehond zonder voorpoot niet kan overleven in het wild, werd besloten Ula in te laten slapen.

Stranden schoon blijven houden

Zeehondecentrum Pieterburen grijpt haar dood aan om het publiek nogmaals op te roepen de stranden schoon te blijven houden en te streven naar een schone zee. Om die reden is het centrum deze week samen met de Waddenvereniging op Texel om stranden schoon te maken. Ook het kunstwerk ‘Zoe de Ponie’, gemaakt naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe’ is daar nu tijdelijk te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu