Zeehondenvrienden vrezen advies wetenschappers

De vijf zeehondenopvangcentra in Nederland proberen te voorkomen dat ze worden beknot in hun mogelijkheden.

Dinsdagmiddag brengt een wetenschappelijke commissie een advies uit over de toekomst van de zeehondenopvang aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De commissie boog zich over de vraag of het nog wel van deze tijd is om alle zieke en zielige zeehonden in de centra op te vangen.

De laatste jaren is het wetenschappelijke bewijs toegenomen dat opvang niet nodig is om de populatie gezond te houden. ,,Misschien is het daar zelfs schadelijk voor’’, zegt Ton Groothuis, hoogleraar gedragsbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Het is een fout beeld dat elke jonge pup die met grote ogen ligt te huilen op het strand of een zandbank in de steek is gelaten door zijn moeder en dus gered moet worden.’’

Niet gerust op het advies

De vijf organisaties – Zeehondencentrum Pieterburen, A-Seal in Stellendam, Ecomare op Texel, Zeehondenopvang Terschelling en de stichting Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) i.o. – zijn niet gerust op het advies, waarvan zij op 6 februari een concept mochten inzien.

De organisaties hadden graag meer tijd gekregen om mee te praten, stelt directeur Niek Kuizenga van Zeehondencentrum Pieterburen. De vijf centra vinden dat er rekening gehouden moet worden met hun expertise ,,bij de uitwerking van de voorgestelde werkwijzen’’ en ,,bij het bepalen van de haalbaarheid en wenselijkheid van de nu geschetste kaders’’.

Dat de opvang meer eenduidig gereguleerd moet worden, staat voor de centra buiten kijf. Tegelijk benadrukken ze dat zij in het verleden ‘kostbaar werk’ hebben verricht. ‘Mede dankzij de opvangcentra, lobby en onderzoek zijn de populaties – die in de jaren zeventig bijna helemaal waren verdwenen – uitgegroeid tot krachtige populaties.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.